De Blue Mountains, een prachtig gebied vlakbij Sydney, maar allesbehalve stads. Als koala’s aaien, tientallen panoramafoto’s maken en naar verhalen over Aboriginals luisteren je hobby’s zijn of kunnen worden, moet je zeker mee op deze trip. Een van onze stagiairs ging een dagje mee.

De zon is nog maar net op, het is zeven over zeven op een zaterdagochtend. De enige mensen die over straat lopen zijn fanatieke zakenmensen en alcoholisten. Ze lopen allemaal door het rode knipperende licht.

Op Central Station is het een stuk drukker. Voor het hostel staan iets van vier grote bussen die allemaal WiFi, airconditioning en goede muziek beloven. Dan komt er een klein, wit, logoloos busje aanrijden. De man die uit de bus stapt doet denken aan Zoop, de dierentuinserie. Maar misschien is hij wel heel erg aardig, dus stapt iedereen in en wacht geduldig op de laatste twee toeristen die een half uur te laat zijn en rustig aan komen lopen met een zakje chips – om tien over half acht ’s ochtends. Nu kan de bus vertrekken.

Een uurtje later rijdt de bus de parkeerplaats bij het Featherdale Wildlife Park op. “Een tip,” zegt Ralph de Ranger met zijn outback-accent, “ga als eerste naar de koala’s. De rij kan erg lang zijn naarmate het later wordt.” Dat was natuurlijk al het plan, want wie wil er nou geen foto met een koala? Dat is toch iedereens levensdoel? Dus sprint de hele groep naar de koala’s en worden er foto’s gemaakt met Aria de koala (ze heeft haar eigen Facebook-pagina voor de geïnteresseerden). Het geluk kan niet op. Het is nu al de honderd dollar waard en het is nog niet eens negen uur ’s ochtends.

Ook de kangoeroes blijken een groot succes. Ze knabbelen aan tassen en benen. Eentje krabde ook, maar dat was vast per ongeluk en dat kan het geluk niet dwarsbomen. Want ze zijn zó schattig en aanhankelijk en zacht en ze springen zo leuk. Iedereen zou een kangoeroe moeten zijn in z’n volgende leven. Verder zijn er een hoop vogels te zien, wat krokodillen, quokka’s, wallibies, wombats en een aantal dieren met gekke namen.

Terug in de bus vertelt de gids verhalen en hij blijkt best aardig te zijn. De quinoa-rijstwafels met pindakaas worden enthousiast verorberd, terwijl hij praat over de aboriginals. Hij zegt nog meer, maar zijn accent is te sterk. Ja knikken en lachen en genieten van het uitzicht.

De Blue Mountains heten dus Blue Mountains omdat er een blauwe waas overheen hangt. Dat komt door de eucalyptusbomen. Koala’s eten van deze bomen, maar helaas zijn er in dit gebied geen koala’s. Ze zijn allemaal vermoord voor hun zachte teddybeervachtje, zo gruwelijk. Het hele natuurlijke proces van hoe dit gebied dan precies blauw is door de bomen, is gecompliceerd. Het uitzicht is geweldig, het is een onwijs groot gebied. De hike zelf is wonderbaarlijk. Wonderbaarlijk zwaar en vermoeiend. Ook wel een beetje wonderbaarlijk mooi met de vele planten, vogels en nu nog rustige uitkijkpunten. De gids vertelt dat er behoorlijk veel mensen zijn gestorven in de Blue Mountains omdat ze lekker gingen wandelen. Een erg motiverend verhaal. De groep loopt terug naar de bus terwijl de zon op de ruggetjes schijnt.

Een sandwich met feta, pesto, tomaat, groene paprika en courgette als lunch. Heerlijk. De bus is gestopt bij de Three Sisters en de groep is gesetteld op bankjes in het zonnetje. De gids legt uit dat het eerst mensen waren, maar dat ze verdoofd zijn omdat ze met iemand van een andere stam gingen. Iets over kinderen – een gecompliceerd verhaal wederom. De stenen zelf zijn moeilijk te zien maar de foto’s ervan zijn mooi. Prachtige pano’s voor op Instagram.

Eigenlijk is iedereen doodmoe, want de pauze was in totaal misschien een uurtje. Toch moet dat chocoladetaartje verbrand worden dus doet iedereen enthousiast mee met de volgende hike. Wederom een prachtig uitzicht met eucalyptusbomen, watervallen, stenen, planten, vogels, toeristen, vogelpoep en een strakblauwe lucht.

Op de terugweg is het stil in de bus. Iedereen is kapot van deze vermoeiende maar prachtige dag. Wil je een dag vol afwisseling, mooie natuur, leuke dieren, lekker eten en interessante verhalen? Ga dan zeker mee op deze Blue Mountains tour. Wees wel voorbereid op een lange dag, een zon brandend in je gezicht, veel toeristen en een CD van P!nk die wordt afgespeeld in de bus. Maar dat is het waard, zeker weten.