Stage Nieuw Zeeland of Stage Australië? Zo lastig, het heeft allebei zo z’n charmes. Om je te helpen bij deze lastige keuze, wegen we de voor- en nadelen voor je af. Het blijft natuurlijk een persoonlijke voorkeur, maar zo kun je kijken welk land beter bij je past.

De steden

Het grootste verschil is dat de steden in Australië stukken groter zijn. Ze zijn veel ruimer van opzet en omvang. Er wonen veel meer mensen en het is veel meer stads dan de steden in Nieuw Zeeland. Auckland is een wereldstad, toegegeven, maar erg klein in vergelijking met bijvoorbeeld Sydney of Melbourne. Of het beter of slechter is dat de Australische steden ruimer van omvang zijn? Dat is zoals gezegd een persoonlijke voorkeur, maar het betekent bijvoorbeeld dat het meer toeristisch is, dat het drukker is en dat er meer te doen is. Aan jou de keuze of je gaat voor rust of chaos. Eerlijk, een buitenlandse stage in Australië kan soms een chaos zijn, bijvoorbeeld het verkeer in de spits.

Uitgaansleven

Wat dit met zich meebrengt, is het verschil in het uitgaansleven. In Australië kun je echt geweldig uitgaan. Er zijn clubs voor allerlei soorten muziek, dus of je nou van R&B of van house houdt, jij zal er je plekje vinden. Auckland is wat rustiger. Er wordt desondanks flink gedronken tijdens de kroegentochten. De muziek loopt in Nieuw Zeeland wat achter, maar dat kan een gezellige sfeer geven. Wist je dat je als bob gratis frisdrank krijgt, om te voorkomen dat je toch gaat drinken? Erg slim van de overheid. Overigens krijg je in allebei de landen gratis kraanwater, iets waar ons eigen land wat van kan leren.

Gevaarlijke dieren

In Australië leven veel gevaarlijke dieren, soms wel dodelijke. Bijvoorbeeld de bruine slang of een stuk of vijf spinnensoorten. En nee, die kom je niet alleen tegen bij farm work (mocht je voor je second year visa gaan). In Sydney bijvoorbeeld leeft de Sydney Funnel web, een dodelijke en agressieve spin. Als Australië je voor de rest aanspreekt, laat je dan vooral niet weerhouden hierdoor. De laatste keer dat een persoon aan een spinnenbeet is gestorven in Australië, is meer dan dertig jaar geleden. Wil je er echter zeker van zijn dat je niet gebeten wordt door zo’n monster? Kies dan voor Nieuw Zeeland, daar komen geen levensgevaarlijke dieren voor.

…en leuke dieren!

We gaan maar verder met de leuke dieren. Australië staat bekend om de snoezige koala’s en kangoeroes, maar ook om de wallaby’s. Té lief als een baby-kangoeroe of –wallaby in de moeder haar buidel zit. En wist je dat de platypus alleen in Australië voorkomt? Dat klopt, je hebt de kans om Perry het Vogelbekdier hier in levende lijve te zijn. Oké, ze zijn zeldzaam, maar je hebt ten minste kans om ze hier te zien. Dat heb je in Nederland of Nieuw Zeeland niet. Wat Nieuw Zeeland dan weer wel heeft, is de kiwi, een schattige pluizige vogel die alleen in Nieuw Zeeland voorkomt. Het dier heeft geen vleugels en is bijna blind. Verslaat dit de platypus?

Lastig, lastig. Er zijn ook zeker overeenkomsten tussen de landen. Liefhebbers van (variërende) natuur kunnen in zowel Australië als Nieuw Zeeland hun ei kwijt. Er is genoeg mogelijkheid tot uitstapjes: in Australië kun je bijvoorbeeld naar de East Coast of de West Coast gaan, en tijdens je buitenlandse stage in Nieuw Zeeland heb je het hele Zuidereiland nog te verkennen. Ook zijn beide landen multicultureel en wonen er veel buitenlandse studenten. De mensen zijn vriendelijk en de sfeer is open. Ten slotte zijn liefhebbers van fijne restaurantjes en lekker eten in beide landen op hun plek. Maak vrienden met de locals om de beste hotspots te ontdekken en alles uit je buitenlandse stage te halen!