Je stage Australië is, zoals je inmiddels wel gelezen zult hebben, een dure investering in je toekomst. Het is een geweldige investering, laten we daar duidelijk over zijn, maar het zou toch fijn zijn als je weet hoe je er zo veel mogelijk uithaalt met zo min mogelijk geld. Laat Paddy’s Market daar een geweldige oplossing voor zijn! Dit is een binnenmarkt in het centrum van Sydney, bij Chinatown. Wij nemen je een dagje mee naar Paddy’s Market.

Kleine Opera-huisjes, koala magneten en kangoeroe sloffen schitteren bij binnenkomst. Dit is the place to be voor souvenirs. Het lijkt misschien allemaal overbodig om te kopen, maar denk aan de mensen thuis. Die vinden het geweldig! Er is voor ieder wat wils. Voor je moeder een peper en zout stel van een koala en een kangoeroe, voor je vader een drinkfles met de Harbour Bridge, voor je broer een shotglas en voor je zusje een sleutelhanger van een koala met een geel truitje. Afrekenen gebeurt bij Aziaten, die zo ongeveer deze hele markt runnen. Bij elke aankoop wordt opnieuw een klein, wit plastic tasje verstrekt. Tip van de dag: neem een grote eigen tas mee, zo wordt het milieu gespaard.

De eerste hal is een beetje een mengelmoes. Het begint dus met souvenirs, maar ook kleding kan er gevonden worden. De kwaliteit is misschien niet optimaal, maar bedenk het zo: je koopt het aan het begin en na zes maanden kan je het echt niet meer zien. Na een half jaar dezelfde kleding gedragen te hebben, ben je blij dat je het achter kunt laten. En dat kan je ook echt doen, want kleding kost hier heel weinig. Voor de dames snoezige jurkjes en rokjes, voor de mannen sportkleding en overhemden. Helemaal leuk. Een prima alternatief voor de kledingwinkels in de shopping malls.

Aan het einde van de eerste hal zitten ook een paar make-up kraampjes. De Chinese man lacht, zijn gebit vol missende tanden. Hij wijst naar een pak TimTams. Oh ja, ze verkopen dus make-up en eten op hetzelfde kraampje. Maar geen paniek, de prijzen zijn echt laag en TimTams moet je toch echt gegeten hebben als je in Australië bent geweest. Deze man verkoopt zelfs speciale smaken van deze chocolade biscuitjes zoals met champagne-smaak of pina colada-smaak. Dit heb je nodig, dit wil je. Het kan altijd nog mee naar Nederland nemen als toevoeging op de eerdergenoemde kangoeroe sloffen en dergelijke. Maar dan nog even over de make-up, het assortiment is vrij breed en de prijzen zijn niet te geloven. Hoe kan dit dan zo goedkoop zijn, vraagt men zich af. Nou, de gebruiksaanwijzingen zijn in een andere taal. Laat je daar niet door afschrikken, je weet inmiddels vast wel hoe je shampoo en zeep gebruikt. Ook met haarverf hoeft het geen probleem te zijn; cijfers staan er zoals je die gewend bent. En anders helpt Google Translate er wel bij. Het scheelt je in elk geval zeker 50% van de normale prijs en het zijn gewoon goede merken.

Maar dat was het nog niet, het mooiste moet nog komen. In de overgang van de eerste naar de achterste hal is het geluk al te voelen. Het is alsof er een lichtstraal uit de hemel op deze hal schijnt. Glimlachen verschijnen op de gezichten van alle levensgenieters die deze hal betreden. Het gaat natuurlijk om de etenshal. Aan beide kanten strekken eetkraampjes zich uit, zo ver als men kan kijken. Nou ja, het is niet zo heel erg groot, maar het is groot genoeg om je volledig uit te kunnen leven. Hier treft men vooral groente en fruit. Maar dat is toch heel erg saai, groente en fruit? Daarvoor kan ik toch ook naar de supermarkt. Niet echt, in de supermarkt hebben ze niet de exotische vruchten die ze hier verkopen. De namen zijn nog steeds niet allemaal bekend – het is lastig te onthouden voor ons Hollanders – maar enkele voorbeelden zijn durian, dragonfruit, kumquat en lychee. Zelfs de huidige vruchten zijn fancy: supergrote pompoenen en zoete aardappels en mini mandarijnen en citroenen. Buiten dat verkopen ze ook vertrouwde mango’s, bananen en dergelijke. Fascinerend deze markt, en zoals je kunt raden: spotgoedkoop. Hoe het nog goedkoper kan? De markt is gesloten op maandag en dinsdag, wat betekent dat ze zondagavond van al hun verse producten af moeten. Winning!

Dan lijkt het leven nu compleet, maar op de terugweg heeft Paddy’s Market nog wat verrassingen in petto. De kans dat je via dezelfde weg terug- als heenloopt is minimaal. Dat betekent dat je weer andere dingen tegen gaat komen. Opeens duiken overal onbekende kraampjes op, zoals kraampjes voor kruiden, noten, koffers, stickers, stripfiguren, dromenvangers, schoenen… een dagje in Paddy’s markt is eigenlijk niet lang genoeg. Elke stagiair zou hier minimaal eens in de twee maanden heen moeten gaan, dan pas zijn alle behoeften vervuld. Vaker, als dat mogelijk is. En vergeet de grote plastic tas niet, maar ze verkopen daar ook rolkoffers, hoor!

Paddy’s Market, Market City, Cnr Hay St & Thomas St, Sydney NSW 2000

Geopend woensdag t/m zondag van 10 tot 18 uur

http://paddysmarket.com.au