Een stage Nieuw-Zeeland vanwege Hobbiton? Je bent niet de eerste! En gelijk heb je. Of heb je nog nooit een Hobbit-film gezien, en denk je van, laat Hobbiton maar zitten? Fout! Wij nemen je mee in de wonderlijke wereld van Middle Earth.

De vogeltjes fluiten, het zonnetje komt door, de cafétjes bouwen rustig hun terrasjes op. Het is een prachtige lentedag in Auckland, Nieuw-Zeeland. Dit verhaal ging toch over Hobbiton, niet over Auckland? Ja, dat komt nog. Dus de groep verzamelt zich bij het treinstation van Auckland, waar de bus naar Hobbiton aan zal komen (zie je). Je hoeft niet aan de mensen om je heen te vragen “of dit de bus al is”, want zodra de bus is aangekomen, weet je dat dat hem is. Bijna zo hoog als het station, donkergroen, bedrukt met sierlijke Hobbit-letters. Iedereen laat het ticket zien en klimt de bus in. Het avontuur kan beginnen.

De rit is vrij lang, drie uur, maar je hoeft je niet te vervelen. Als je wilt slapen dan kan dat natuurlijk, maar je kunt ook genieten van het uitzicht. Om je heen duiken de mooiste landschappen op. Grote grasvelden met koeien en schapen, bergen, bomen… het klikt vrij saai nu, maar het is echt heel erg mooi. Vooral in alle vroegte, met een mysterieuze dauw over de velden en de rust die over de steden en dorpjes heerst.

Het verzamelpunt is een klein Hobbit-huisje, daar begint de pret al. Buiten het kopen van souvenirs is hier verder niet zo veel te doen. Er zijn wat koffie-zaakjes met verse broodjes, souvenirwinkels met bijvoorbeeld producten van wol en leer, een tweedehands winkel en een stoffenwinkel. Dat is het wel zo ongeveer. Oh en, ze verkopen geen Hobbit-souvenirs buiten het kleine Hobbit-huisje, behalve in de Shire. Maar goed, dat garandeert dan weer wel exclusiviteit en kwaliteit.

De bus van het kleine Hobbit-huisje naar de Hobbit-vallei is een andere dan die je hierheen heeft gebracht. Het is een nog gavere bus. Insider tip: zorg ervoor dat je rechts achter de chauffeur zit. Op die manier zie je het allerbeste van de weg naar Hobbiton. De bus rijdt door Matamata heen, wat eigenlijk als dorp zelf niet zo spannend is. De omgeving echter wel. De chauffeur vertelt leuke verhaaltjes over het dorp, bijvoorbeeld de paarden die hier vandaan komen. In de verte kun je Hobbiton al zien. Op een gegeven moment bereikt de bus een hek, waar streng wordt gecontroleerd. Geen idee wat precies, maar de bus wordt stopgezet. Er mogen dan ook alleen officiële Hobbiton-bussen naar binnen. Wanneer het hek opent, rijden jullie een prachtig heuvellandschap binnen. Ook hier vertelt de chauffeur weer interessante verhalen over de oorspronkelijke eigenaar van dit landschap en de periode toen het gefilmd was. Geen spoilers, maar zorg dat je luistert en goed om je heen kijkt, want dit is het begin van je avontuur.

Een vrolijke gids haalt jullie op bij de bus en brengt jullie naar het begin van de tour. Hier kun je nog plassen, doe dat ook, voordat je midden in de vallei moet. Er wordt gevraagd wie de films heeft gezien. Ongeveer de helft steekt z’n hand op. Als je de films dus niet hebt gezien, is dat oké. Je bent niet de enige. Nog minder mensen hebben de boeken gelezen – ze zijn ook erg dik. Wel een aanrader, overigens, zelfs al weet je al wat er gaat gebeuren. Nu denk je misschien: oh god, ik zag al die bussen net, dit wordt duwen en trekken. Dat valt eigenlijk wel mee. Iets van drie keer per uur worden er groepjes van ongeveer twintig man losgelaten in Hobbiton. Niet echt losgelaten, want je moet bij de gids blijven. Dat is trouwens ook het leukste, want de gids is – zoals je al zou raden – een echte Hobbit-fan, dus die weet al jouw vragen te beantwoorden. Buiten dat vertelt hij of zij bij elk plekje bijvoorbeeld wat hier is gefilmd en hoe lang iets in de film is geweest. Er is een strakke planning: na elk verhaaltje heb je een X-aantal minuten om foto’s te maken van een bepaald gebied en je mag niet verder gaan dan je verteld is. Klinkt erg streng, maar dat zorgt wel voor orde en de mooiste foto’s.

Misschien lees je dit artikel omdat je hoopt op een uitgebreid verslag van Hobbiton. Dat gaat er eigenlijk niet komen, sorry. Waarom niet? Omdat je dit zelf moet ervaren. We gaan niet spoilen welke verhalen er verteld worden. We gaan geen verbazingwekkende weetjes met je delen. En we gaan je ook niet vertellen waar je de beste foto’s kunt maken. Dat wordt je namelijk allemaal verteld in de rondleiding. Je begeeft je over de kronkelige paadjes, langs de snoezige huisjes en de perfect bijgehouden tuin. Er worden dus veel referenties geplaatst naar de films. En er zijn genoeg fotomomenten. Laten we je dan ter compensatie een insider tip geven: blijf dicht bij de gids. Maak vrienden met hem of haar en vertel dat je uit Nederland komt. Dat vinden ze allemaal leuk. Aangezien de rest traag achterblijft, geeft de gids jou de beste tips voor foto’s en de meest exclusieve informatie over de films en het dorp.

Geen idee hoe lang de rondleiding duurt… twee uur? Zoiets? Het eindigt in elk geval in een café. Niet zomaar een café, het is een echt Hobbit-café en je krijgt een gratis drankje in een houten beker. Socialize, wissel foto’s uit of geniet gewoon van het uitzicht over de vallei. Hier besef je dat het leven eigenlijk best wel goed is, maar dat het leven als een Hobbit leuker is.

Dan komt (persoonlijk) het leukste gedeelte: de souvenirwinkel! Deze souvenirwinkel heeft grotendeels hetzelfde producten als die in het kleine Hobbit-huisje, maar toch net iets meer. De producten zijn overpriced, maar goed, hoe vaak ga je nog naar de Hobbit vallei? Precies. Dus koop die Hobbit-lepel of sleutelhanger. Als je helemaal wild gaat, kun je ook voor een sjaal of kaart gaan. Er is voor elk budget iets en voor ieder wat wils.

Inmiddels valt de avond over Middle Earth. Nou ja, de lucht kleurt roze en het zonnetje verdwijnt. Het is tijd om terug te keren naar de echte wereld. De Hobbit-bus brengt jullie naar het kleine Hobbit-huisje en vanaf daar is het weer dezelfde weg terug naar Auckland. De kans dat je in de bus in slaapt valt, is groot. Niet dat het heel actief was vandaag, maar vergeet niet dat indrukken verwerken veel energie kost. En wat een indrukken heb je vandaag gehad!