Iets wat je spoedig zult ondervinden tijdens je stage in Australië: Australiërs zijn knettergek. Vooral op een goede manier gelukkig. Je kent vast die golfkarretjes wel, zoiets zie je toch nergens anders? Ze zijn niet bang voor gevaarlijke dieren, kennen geen schaamte en hebben een unieke humor. Maar die gekkigheid uit zich ook in wetten. Er zijn een aantal wetten waar je mee te maken gaat hebben en er zijn behoorlijk wat rare wetten waar je waarschijnlijk niks van gaat merken. Maar het is wel grappig om ze te weten! Hier komen de gekste wetten die je gaat ondervinden tijdens jouw stage in Australië.

Wetten waar je mee te maken gaat hebben

 1. Je mag niet roken vier meter van de ingang van een club. Als het een plek is waar mensen eten is dit tien meter. Op zich wel fijn als je lekker uit eten bent, wel hinderlijk als je een roker bent aangezien je soms in een andere straat moet gaan staan.
 2. Om alcohol te schenken heb je een certificaat nodig, het zogeheten RSA-certificaat (Responsible Service of Alcohol). Hier vangt de Australische overheid een mooie €60,- per persoon voor. Je certificaat geldt niet voor elke staat, je moet voor alle zes de staten een nieuw examen afleggen. Soms online maar in NSW bijvoorbeeld (waar Sydney ligt) moet je een dag in een schoolklasje gaan zitten en aan het einde van de dag een schriftelijk examen doen.
 3. De lock-out van clubs is 12 uur ’s nachts in New South Wales, geen uitzonderingen. Sta je net even buiten te roken? Da’s dan jammer, je mag er niet meer in. Ook als je je jas bent vergeten, zal je de volgende dag terug moeten komen.
 4. Bij alle clubs in NSW scannen ze je ID in een soort machine. De rijen zijn hierdoor chronisch immens lang. Je Europese rijbewijs geldt dan wel weer als legitimatiebewijs, dan hoef je je paspoort in elk geval niet mee. Je rijbewijs wordt door de machine gehaald en je moet poseren. Ze vergelijken de foto die ze dan maken met de foto op je rijbewijs.
 5. Ze zijn bizar streng bij de douane op het vliegveld. No way dat jouw mandarijn of zelfgebakken taartje Australië in komt. En als je hebt gewandeld in een rivier, kunnen je wandelschoenen grote problemen opleveren. De echte wetten zijn nogal vaag, maar er is kans dat je ze weg moet gooien of een boete moet betalen.

Wetten waar je (gokken we) niet mee te maken gaat hebben

 1. In West Australië mag je niet meer dan 50 kilo aardappelen in je bezit hebben. Waarom is vrij onduidelijk.
 2. Het is illegaal om een beloning te geven voor het terugvinden van gestolen goederen.
 3. In Zuid Australië is het illegaal om een bruiloft of een begrafenis te onderbreken.
 4. Je mag een nestelende duif geen pijn doen in de staten Victoria en Zuid Australië. Het is een heel serieuze overtreding.
 5. Queensland heeft een gekke wet over het verspreiden van valse nieuwsberichten. Zo mag je geen advertentie of briefje publiceren waarom je liegt over de geboorte van een kind, het overleden van een persoon, een geplande bruiloft, een verloving, een stel dat getrouwd is of een beschikbare vacature. Serieus.
 6. Het is in Victoria tegen de wet om je hond of geit vast te maken aan een voertuig en je zo in het openbaar te vertonen. Je mag je hond of geit ook geen pijn doen op openbare plekken. Na vijf overtredingen betaal je een boete van €500,-.
 7. Als je stofzuiger in Victoria te veel geluid maakt, is dit tegen de wet. Maar alleen tussen 10 uur ’s avonds en 7 uur ’s ochtends op doordeweekse dagen en van 10 uur ’s ochtends tot 9 uur ’s ochtends in het weekend en tijdens feestdagen.