Op je stage Australië en stage Nieuw-Zeeland zal je vast en zeker één ding ontdekken: de afstanden zijn veel groter dan in Nederland. In de steden valt het mee, maar zodra je gaat reizen kom je erachter dat lange busreizen onvermijdelijk zijn. Zo erg hoeft dat niet te zijn. Lees hier tips voor het overleven van een lange busreis.

Pak deze handige dingen in.

Je zult jezelf dankbaar zijn als je dit in je tas stopt: wat cash geld voor een kopje koffie, slaappillen, paracetamol, tissues, desinfectie-gel, een klein plastic zakje, een dekentje, een kussentje en natuurlijk je paspoort, telefoon en portemonnee. Met koffie en slaappillen kun je je slaapritme een beetje sturen indien noodzakelijk. Paracetamol is handig als je je niet lekker voelt (hoofdpijn of andere soort pijn), of als iemand om je heen dat nodig heeft. De tissues zijn in de eerste instantie om desinfectie-gel overal om je heen je smeren (op het tafeltje, de leuningen, het hoofdsteuntje) maar je kunt de tissues ook gebruiken om je handen schoon te maken na het eten bijvoorbeeld. Het kleine plastic zakje kan dienen als een prullenbakje of wanneer iets gaat lekken. Je weet het maar nooit, je kunt het maar beter bij je hebben. De rest spreekt voor zich.

Kom op tijd en oriënteer je op je medereizigers.

Bedenk van tevoren wat je wilt doen tijdens de busreis. Wil je nieuwe vrienden maken, simpel uit het raam staren, dingen gedaan krijgen (zoals je foto’s sorteren) of slapen? Kijk bij het inladen om je heen met wat voor soort mensen je te maken hebt. Heel leuk als je een lief meisje hebt ontmoet, maar niet zo fijn als je wilt gaan slapen. Niks is erger dan gestoord worden tijdens je slaapje door een veel te actief stel. Of andersom: jij wilt gezellig een praatje maken, maar de mensen om je heen willen alleen maar naar buiten kijken en dutjes doen. Je zit behoorlijk lang met elkaar opgescheept, dus zorg ervoor dat je het juiste plekje in de bus kiest.

Put jezelf volledig uit.

Het helpt voor sommigen om zich volledig uit te putten. Gaat je bus om 7 uur ’s ochtends? Dan kan je gaan feesten tot half 6. Als je zeker weet dat je kunt slapen in de bus, waarom niet? Op deze manier haal jij het optimale uit je avondje stappen en dat is voor velen belangrijk tijdens het reizen. Pas wel op met te veel drinken, want door het gerammel van de bus kan je misselijk worden. Stop op tijd met drinken om heftige katers te voorkomen.

Koop van tevoren genoeg eten en drinken.

Niet alleen is benzinestation eten ontzettend duur, het is ook vaak ongezond. Bovendien stopt de buschauffeur maar eens in de paar uur. Als jij dus toevallig slaapt wanneer jullie stoppen, ga je verhongeren. Goed, dat ook weer niet, maar het is wel iets wat je wilt voorkomen. Zorg ten eerste voor genoeg water. Je kunt beter te veel water hebben dan te weinig. En neem je eigen eten mee. Denk aan fruit en broodjes met simpel beleg zoals jam en pindakaas. Afhankelijk van je bus kan je ook maaltijden meenemen. We zeggen “afhankelijk van je bus”, omdat het ligt aan de temperatuur in de bus en of het mag van de chauffeur. Een salade met veel groenten doet altijd goed, dat geeft je lichaam wat ie nodig heeft. Ten slotte, koop eten dat niet kraakt. Als mensen willen slapen en jij zit lekker met je zakje chips te kraken, maak je geen vrienden. En je zou er zelf ook niet door opgewekt willen worden.

Laad je elektronica van tevoren op.

Dat klinkt heel logisch, maar het is dus zo dat veel bussen tegenwoordig stopcontacten hebben of in elk geval manieren om je elektronica op te laden. Gooi het hier niet op, want het is niet altijd zo. In de bus heb je zeeën van tijd om je foto’s uit te zoeken, blogs te schrijven, films te kijken, muziek te luisteren en noem het maar op. Maak gebruik van deze tijd. Daarvoor moet je dus wel opgeladen elektronica hebben.