Zoals je in het vorige blog-artikel hebt kunnen lezen, is leven in een shared room niet altijd even makkelijk. Hoe overleef je leven in een shared room?

  • Zoek huisgenoten die dezelfde levensstijl hebben. Dan niet dat iedereen op kantoor werkt, want dan staan jullie allemaal tegelijkertijd in de keuken. Maar als jij elke dag om half 8 op moet, dus voor middernacht in je bed wilt liggen, is een studentenhuis waar het feestje pas om die tijd begint niet de juiste plek voor jou. Kijk meer naar karakter. Het zou beter uitkomen als je met mensen woont die doordeweeks werken (het liefst dan ’s avonds) en in het weekend uit gaan. Op die manier match je jullie patronen en interesses.
  • Maak een schoonmaakrooster. Bijvoorbeeld: twee keer per week wordt de badkamer en de keuken schoongemaakt en wordt er stof gezogen. Iedereen ruimt z’n eigen troep op, dus wast meteen vieze borden en pannen af en samen houden jullie het balkon of de tuin netjes. En iemand die niet schoonmaakt op de dag dat hij of zij ingeroosterd is, moet een boete betalen. Wat gebeurt er met die boete? Een borrelavond met lekkere snacks en wat drankjes is altijd een goed idee. De mensen die altijd schoonmaken, krijgen dit gratis. De mensen die nooit schoonmaken of het wel eens niet doen, betalen voor de rest. Als mensen niet willen betalen, kun je met de landlord praten, dat het van hun borg af gaat.
  • Als je rust wilt, zoek dan een ander plekje op. Bijvoorbeeld het park of de bibliotheek, of misschien bij iemand anders thuis. In een huis waar je met meer dan vier mensen woont, is rust een luxe. Je kunt dit niet van anderen verwachten en zult het daardoor elders moeten opzoeken.
  • Zorg voor een eigen lade in je kamer en een eigen kastje in de keuken. Eventueel, zorg voor een eigen lade in de koelkast; het is maar net hoe belangrijk je dit vindt. Hierdoor weet je altijd alles te vinden en verwarren mensen jouw en hun spullen niet. Het zijn de enige plekken in het huis – samen met je bed – die echt van jou zijn.
  • Probeer dingen samen te organiseren. Spreek bijvoorbeeld af dat elke woensdag een gezamenlijke kook dag is. Deze week maak jij boerenkool met worst, volgende week maakt je Koreaanse roomie een heerlijke Aziatische maaltijd… het is gezellig, zo zien jullie elkaar nog eens, en jullie staan niet met z’n allen te duwen in de keuken. Bovendien: een multicultureel huis biedt een multiculturele keuken!

De volgende dag is het woensdagavond, jullie gezamenlijke kookdag. Je Italiaanse roomie is al de hele dag in de weer om de perfecte pasta carbonara te maken, met bruscetta als voorgerecht en panna cotta als nagerecht. Je oplader ligt op tafel met een excuus-briefje erbij en een zakje drop. Vandaag was het ook schoonmaakdag, dus het huis is spik en span; alle vieze borden en kopjes zijn van de tafels gehaald en staan nu schoon in de kast. De badkamerspiegel glimt weer en alle chipskruimels zijn zorgvuldig opgezogen door je Koreaanse roomie. Toch is het een zware dag geweest op stage. Je baas staat onder erg veel druk en was vandaag niet zo aardig tegen je, waardoor je een beetje van slag bent. Je Braziliaanse roomie merkt het meteen al als je binnenkomt en ze sluit je in haar armen. Ze belooft dat jullie na het eten lekker een borreltje gaan drinken in een van de vele bars in Australië (of Nieuw Zeeland). Want dat is het fijne van leven in een shared room: je bent nooit alleen.