Om je dure leventje tijdens je buitenlandse stage te betalen, kun je overwegen om een baantje te nemen in het land van je stage. Ook kan je hiermee werk ervaring opdoen, ga je verveling tegen en ontmoet je nieuwe mensen. Klinkt goed, toch? Helaas is het makkelijker gezegd dan gedaan. Wij geven je graag sollicitatietips om snel een leuk baantje te vinden tijdens je buitenlandse stage.

Tips voor je CV en sollicitatiebrief

 • Een grafisch CV zorgt ervoor dat jij een streepje voor hebt op de concurrentie. Het kost wat om dit te laten maken, maar misschien ken je iemand in je netwerk die dit voor een vriendenprijsje wil doen.
 • Vraag aan je voorgaande werkgevers of je ze als referentie op je CV mag zetten. Bijvoorbeeld je vorige stage of het baantje dat je op hebt moeten zeggen omdat je naar het buitenland ging.
 • Werk je LinkedIn-profiel bij en zet die op je CV.
 • Personaliseer je CV en sollicitatiebrief, dan krijgen werkgevers echt de indruk dat ze speciaal zijn en dat je moeite voor ze hebt gedaan.
 • Bekijk CVs van andere mensen uit Australië. Het verschilt namelijk per land waar de voorkeur aan wordt gegeven op een CV. Dit helpt je om te bepalen wat jij op je CV moet zetten.

Verdere voorbereidingen

 • Indien nodig, investeer in mooie sollicitatie kleding. Voor de dames volstaat een Little Black Dress en voor de mannen een basic overhemd (wit of zwart doet het altijd goed). Deze kleding kun je ook gewoon dragen maar in combinatie met een gelikt kapsel en een verzorgd gezichtje zorgen ze voor een professionele uitstraling tijdens een sollicitatiegesprek.
 • Kijk of je certificaten nodig hebt. Voor een horeca bijbaantje is een RSA-kaart (Responsible Service of Alcohol) bijvoorbeeld vereist. 

Tips voor de zoektocht naar een bijbaantje

 • Wees aan het begin niet te kritisch; je kunt na een proefdag het baantje altijd nog afwijzen, maar het zou vervelend zijn als je na een half jaar geen dag hebt gewerkt omdat niks je leuk leek.
 • Breng je CVs persoonlijk langs, geprint in kleur, netjes in een mapje. Vraag wel eerst of ze mensen zoeken; als ze echt geen mensen zoeken en ze zeggen dat het geen zin heeft om je CV achter te laten, laat dan alleen een visitekaartje achter. Printkosten kunnen namelijk hoog oplopen dus je wilt niks verspillen.
 • Vraag rond in je netwerk of ze nog ergens mensen zoeken. Vaak zijn de werknemers reizigers op een Working Holiday visa, wat inhoudt dat ze na zes maanden weg moeten bij deze werkgever. Wat betekent dat er ruimte vrij komt voor jou! Het verloop van banen is hier dus veel groter en dat biedt kansen voor jou.
 • Vraag ook rond of er Facebook-groepen zijn. Er is bijvoorbeeld een groep voor bartenders in Sydney; specifiek en op een bepaald geografisch gebied gericht, perfect.
 • Als je op websites als Gumtree gaat kijken, stuur dan geen berichtje, maar bel of ga langs. De advertenties worden slecht bijgehouden. Het gebeurt niet zelden dat ze allang iemand hebben gevonden. Het gebeurt wel zelden dat ze antwoorden op het berichtje dat jij via Gumtree stuurt. Bellen of SMS-en werkt veel beter en langsgaan is vaak het beste.
 • In Australië zijn sollicitatiegesprekken niet zo gebruikelijk als in Nederland. Je wordt daarom minder snel uitgenodigd voor een proefdag, want dat betekent hier min of meer dat je bent aangenomen, als je het goed doet.
 • Wees niet teleurgesteld of persoonlijk aangevallen als je bij tien zaken solliciteert en niemand reageert. Ze zijn hier een stuk minder secuur met dit soort dingen. Het kan zomaar zijn dat ze je een maandje later wel bellen.
 • Gebruik connecties van je stage om aan een relevant bijbaantje te komen. Horeca bijbaantjes zijn nuttiger dan vaak wordt gedacht (je wordt stressbestendig en hardwerkend) en baantjes zoals promotiewerk kunnen veel opleveren, maar relevante en betaalde werkervaring is veel meer waard. Toegegeven, lastiger te krijgen, maar gebruik je connecties en begin op tijd en kijk wat dat je op kan leveren.