Met een Camper reizen door Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland is een heerlijk land om stage te lopen, maar het zou toch zonde zijn als je verder niets mee krijgt van dit unieke land aan de andere kant van de wereldbol. Daarom vind je hier tips & tricks om zo veel mogelijk van Nieuw-Zeeland te zien, tijdens of na je stage. Ons advies; reis door Nieuw-Zeeland met een camper of busje!

Waarom met een camper

Een camper geeft het ultieme vrijheidsgevoel, en dat is toch waar je naar zoekt tijdens of na je stage? Even helemaal niks. Doen en laten wat jij wilt, opgaan in de schitterende natuur van Nieuw-Zeeland. Met een camper heb je altijd alles bij de hand, je eigen hotelkamer op wielen. En dat zonder gedoe. Je moet alleen zelf zorgen voor het uitzicht, ga je voor een ocean view of duik je de bossen in? Afhankelijk van de tijd die je hebt om te reizen heb je twee opties, een camper huren of kopen.

En slapen dan?

Wat overnachten betreft zijn er talloze opties. Zo kent elk beetje populaire bestemming zijn eigen hostel maar vooral campings zijn populair. Door heel Nieuw-Zeeland vind je gratis of betaalbare campings (veel zijn opgezet door het Department of Conservation) waar je voor maximaal $10,- kunt overnachten. En daar komt die camper weer om de hoek, maar slapen in de auto of een tentje opzetten wordt ook vaak gedaan hoor. Een tent is dus het overwegen waard als je kosten wilt besparen!

Is het niet duur om rond te reizen in Nieuw-Zeeland?

Dat valt best mee, in Nieuw-Zeeland zijn de prijzen voor eten & drinken te vergelijken met Nederland. De brandstofprijzen zijn zelfs een stuk lager, dus dat scheelt. Lars & Dasja van Reizenin.net deden het met een weekbudget van 250,- NZ Dollar. Dit kwam neer op ongeveer 10,- NZ Dollar per dag aan eten, 100 kilometer rijden en 10,- NZ Dollar voor overnachtingen. Bepaal van tevoren jouw budget, aangezien deze afhankelijk is van de tijd die je hebt. En van wat je allemaal wilt zien. Hier heb je een kostenoverzicht.

Hoeveel tijd heb je minimaal nodig?

Om een beetje een goede indruk van Nieuw-Zeeland te krijgen moet je toch zeker 2 tot 3 weken uittrekken. Want onze mening is dat je beide eilanden gezien moet hebben. De verschillen tussen het Noorder- en Zuidereiland zijn zo groot dat het bijna twee landen zouden kunnen zijn. Met 2 tot 3 weken kan je voldoende hoogtepunten zien op beide eilanden. Alvast een idee krijgen van een reisroute voor deze periode doe je hier, kan je langer reizen bekijk dan hier de alternatieven.

Wat mag je absoluut niet missen?

Yes, je gaat reizen na of tijdens je stage? Dit is wat je absoluut niet mag missen:

  1. Coromandel

De streek Coromandel is een schiereiland met misschien wel de mooiste en meest unieke stranden van het hele land. Zo vind je hier Hot Water Beach en Cathedral Cove. Hot Water Beach is wat de naam doet vermoeden, een strand met heet water en hierdoor een echte toeristische hot spot (die eigenlijk wel, al is het maar voor even, ervaart moet worden). Iets verderop ligt Cathedral Cove welke gek genoeg door veel minder mensen wordt aangedaan, terwijl dit juist één van de mooiste stranden van Nieuw-Zeeland is. Maar Coromandel heeft meer dan gruwelijke stranden, zo is Fletcher Bay een echte aanrader. Alleen al de route er naartoe. Volg de kustlijn over kronkelwegen en geniet van de fijne uitzichten.

  1. Tongariro Alpine Crossing

Backpacken in Nieuw-Zeeland is meer dan feesten en relaxen op de mooiste stranden. Het is de natuur ervaren. En de Tongariro Alpine Crossing is daar ideaal voor. De Alpine Crossing is een wandeling van een goede 18 kilometer welke dwars door het Tongariro National Park gaat. Dit park is vooral uniek door de (actieve) vulkanen die hier gevestigd zijn. De route voert dan ook langs twee vulkanen, Mount Doom (uit de Lord of the Rings films), epische Blue Lakes en vele lava stromen van eerdere uitbarstingen. Let wel op, deze wandeling kent een verschillend start- en eindpunt het is dus noodzakelijk om vervoer te regelen!

  1. Marlborough Sounds

Bijna iedereen komt door dit gebied heen, als je van de ferry gebruik maakt voor de oversteek tussen de twee eilanden, maar velen laten het direct achter zich. En dat is zonde. Dit gebied kent over het algemeen een beter klimaat dan de rest van het eiland wat het nog fijner maakt dit prachtige gebied te verkennen. De fjorden zouden volgens een Maori legende zijn gevormd door een gigantische octopus tijdens een gevecht met een grootste Maori krijger. Hoe ze ook zijn ontstaan, het gebied is uniek. Met kilometers aan kustlijn zijn er verstopte stranden in overvloed. De invloed van het water op het landschap is gruwelijk. Dus parkeer je camper of zet je tentje op in dit gebied.

  1. Fox en Franz-Jozef gletsjers

Hoewel dit misschien de meest bezochte plaatsen van Nieuw-Zeeland zijn, mogen ze niet gemist worden. Het beeld van gletsjers tussen het regenwoud is bizar en imposant te noemen. Je zult hierbij dan dus niet de enige zijn die het staat te aanschouwen, maar overslaan is doodzonde. Volg de wandelroute naar de voet van de berg en het einde van de gletsjer om de ijsmassa van dichtbij te bewonderen. Dit is allemaal gratis, mocht je geld over hebben is het mogelijk om onder begeleiding een excursie te doen op de gletsjer. Maar let op dit is duur! Een aanrader is om via Arthur’s Pass te rijden (naar of van Christchurch) deze route is ongekend en toont eens te meer de veelzijdigheid van Nieuw-Zeeland aan.

  1. Dunedin

Dunedin is naast dat het een van de oudere steden van Nieuw-Zeeland is (zo staat hier de oudste universiteit van het land) een prima uitvalsbasis om wildlife te spotten. Bijvoorbeeld op Sandfly Bay waar de Yellow Eyed Pinguins tegen het vallen van de avond aan land komen om de nacht door te brengen en in het seizoen de jongen te voeren. Maar ook zeeleeuwen maken gebruik van deze stranden. Twee vliegen in één klap dus! Meer wildlife vind je bij Oamaru (Yellow Eyed en Blue Pinguins) of Curio Bay (Yellow Eyed Pinguins en Hector Dolphins).

En eigenlijk kunnen we nog wel even doorgaan. Jij ook? Bekijk dan het overzicht met bezienswaardigheden.

Geschreven door Reizenin.net – Camperreizen over de hele wereld