De Great Barrier Reef, wie kent het niet? Dit prachtige koraalrif bevindt zich vlakbij Cairns, in het Noordoosten van Australië. Als je een stage in Australië gaat doen, mag een bezoekje aan de Great Barrier Reef niet ontbreken, of je nu gaat skydiven of gaat scuba diven. Vandaag nemen we je mee duiken.

De boot is zelfs groter dan hij op de website leek. De crew groet alle passagiers en wijst ze erop dat ze het formulier goed moeten lezen. Blijkbaar doet niemand dat, want iedereen heeft de laatste twee vragen verkeerd ingevuld. Het is maar een waarschuwing. Op de boot zijn schoenen verboden. Een lekker ontbijtje staat in de cabine te wachten met verse broodjes en stukjes fruit. Laat het avontuur maar beginnen.

Niet iedereen op de boot gaat scuba diven aka duiken. Degenen die zich niet hebben opgegeven, kunnen dat nu alsnog doen. Anders is er een optie om te snorkelen of om op een kleinere boot te varen, met een glasplaat in het midden, zodat men het zeeleven kan bewonderen. Voor de duikers is er een briefing, waarbij de onderdelen worden toegelicht. Best lastig allemaal. Geen paniek, er is veel ruimte voor vragen en alle belangrijke dingen worden nog wel drie keer uitgelegd. Aan het einde van de briefing krijgt iedereen een nummer en wordt bekend wanneer wie moet duiken. Dat gebeurt in groepjes van vier; er gaan twee instructeurs mee en aan elke arm hangt dan een duiker zoals jij.

Het wetsuit is wet en kleeft lekker aan de lichaampjes, zeer verfrissend. De flippers zijn niet veel aangenamer en de duikbril knelt. Als kers op de taart krijg je loodzware luchtflessen en allerlei ander gerei op je rug. Je kijkt nog even naar je mede-duikers, hoe lelijk zij eruit zien, voordat je beseft dat jij er ook zo uitziet. En dan is het tijd om erin te gaan.

“Eén grote stap in het water!” is de briefing. Tip: hou je lichaam recht. Dat is advies van een ervaringsdeskundige, dus niet naar het water kijken, maar recht vooruit. Bespaart veel pijn en paniek. Als dat allemaal goed is gegaan, is het tijd om te oefenen met de stang. Ademen door zo’n ding is zo makkelijk nog niet. Het belangrijkste hier is om rustig te blijven. Duiken hoort een geweldige ervaring te zijn en dat lukt niet als je je continu zorgen maakt. Relax, de instructeurs letten goed op iedereen. Andere oefeningen die bij de stang gedaan worden zijn bijvoorbeeld water uit je bril en slangetje blazen. En dan is het tijd om echt te gaan.

De instructeur neemt de duik-kindjes steeds verder mee naar beneden. Het lijkt hier wel een andere wereld. Overal duikt kleurrijk koraal op, bewoond door allerlei soorten vissen. Er zijn ook meerdere soorten koraal, zoals hersenkoraal en bloedkoraal. Het ademen gaat misschien nog steeds wat onwennig; belangrijkste is om te blijven ademen. Oh my god, daar gaat Nemo! En Dory! Ze zwemmen niet samen, maar ze waren er allebei wel. Hiervoor ging je natuurlijk duiken, om Nemo en Dory te zien. De instructeurs hebben zelfs speciale handgebaren voor Nemo, haai of schildpad – praten gaat natuurlijk wat lastig.

Eigenlijk vind je het al helemaal prima. Ik bedoel, je hebt Nemo en Dory gezien. Maar de instructeur neemt de duik-kindjes mee naar andere riffen. Sommige duik-kindjes mogen zelfs even los van de instructeur. Geen paniek, dat hoeft niet, niet iedereen doet dat. De druk op je oren kan gaan toenemen nu jullie steeds verder afdalen. Op een gegeven moment is de bodem bereikt. En wat ligt er op de bodem… een haai. Twee zelfs. Je bent aan het duiken in Australië en je ziet twee haaien op de bodem chillen, vlak nadat je Nemo en Dory hebt gespot. Iedereen thuis zal echt stikjaloers zijn. Koester dit moment, want spoedig moeten jullie weer naar boven.

De hele duik in de Great Barrier Reef is het beste te omschrijven als een film. Het voelt echt alsof je zelf de hoofdrol speelt in een duikfilm. Het is een hele andere wereld. De geluiden, de zwaartekracht, de bewegingen die men maakt… niks is hetzelfde als de wereld daarboven, waar jullie nu langzaam naar onderweg zijn.

De zware flessen mogen af, de flippers en het pak mogen uit en de bril mag in de schoonmaakbak. Wat was dat een avontuur, zeker een hoogtepunt van je stage in Australië. De vermoeidheid slaat toe. Voor een kleiner bedrag dan de eerste keer, mag je nog een keertje. Zal je…?