Stage lopen in het buitenland is natuurlijk veel meer dan werkervaring opdoen. Je kiest Australië en Nieuw Zeeland ook uit voor de prachtige natuur en bruisende cultuur. Dan komt het niet geheel onverwachts dat deze landen bekend staan als de mooiste landen om te skydiven. Skydiven Australië doe je bijvoorbeeld in Mission Beach. Waarom zou je geen parachute sprongetje wagen? Het is echt een must-do, en dit is geschreven door iemand met hoogtevrees!

Gevaarlijk? Nee, joh. Eng? Ja. Tijdens de briefing wordt er al duidelijk dat er strenge regels zijn om de veiligheid van de skydivers te waarborgen. Je mag bijvoorbeeld niet 24 uur voor of na je skydive gaan duiken, vanwege de bloeddruk. Liever geen knappende aders. Ook zijn er eisen aan de medische condities en je gewicht. No worries, dit wordt allemaal van tevoren aan je gestuurd. Het wordt uiteindelijk echt alleen maar heel erg gaaf.

De briefing gebeurt deels collectief en deels individueel. Het collectieve gedeelte gaat over de grenzen van gewicht en iedereen wordt ook gewogen. Confronterend wanneer dat aan het einde van je stage gebeurt, dat is zeker… daarna wordt iedereen ingedeeld in groepen. Acht personen per vliegtuig, allemaal met eigen instructeur. Als je niet in de eerste groep zit, word je losgelaten in het dorp. In dit geval is dat Mission Beach, een snoezig badplaatsje met niets dan horecagelegenheden en souvenirshops. Er is één supermarkt maar die is overpriced. Meer dan genieten van eten en drinken kun je dan ook eigenlijk niet doen, aangezien de souvenirshops ook niet erg goedkoop zijn, en het lastig slepen is met een grote houten kom. Als je uiteindelijk wordt geroepen voor de briefing, wordt alles verder uitgelegd. Bijvoorbeeld welke houding je aan moet nemen om te landen. En dan begint het filmen voor de video, die extra bij te bestellen is. Koop die maar gewoon, anders krijg je er spijt van. Ben je er klaar voor?

Een busje brengt je naar de luchthaven. De kleding knelt en plakt, maar alles voor de veiligheid. Met een beetje mazzel wordt het een wildlife tour met wallabies en cassowarry (even Googlen die laatste). Alsof het nog niet spannend genoeg was allemaal.

De hele groep wordt in het vliegtuigje gepropt. Je denkt dat het niet past, maar het past wel. En als je opstijgt, weet je dat je niet meer terug kunt. Links zie je de zee, rechts zie je rivieren. Daar zwemmen ook krokodillen. Heel veel en hele grote en hele gevaarlijke. Gelukkig zit jij daar heel hoog boven. Probeer maar gewoon van het uitzicht te genieten voordat je straks uit het vliegtuig wordt gegooid. Het is allemaal best mooi met het parelwitte strand, de helderblauwe zee en de mini dinosaurussen. Sorry.

Op een gegeven moment wordt het toch tijd dat mensen het vliegtuig gaan verlaten. Tot die tijd geniet je nog even van de eilandjes. Of dat lukt is nog maar de vraag, want om je heen beginnen mensen stiekem te verdwijnen. En dan moet ook jij eruit. Er wordt verteld welke positie je aan moet nemen en dan word je er gewoon uitgeduwd. De instructeur zit wel nog aan je vast, hoor. Dat blijft hij ook totdat je landt. Dus neem die positie aan, laat je duwen en geniet van de beste dertig seconden van je leven. Dit gevoel is eigenlijk niet te beschrijven. Om het toch te proberen: alsof je in een achtbaan zit (maar dan een halve minuut lang) en de wereld ziet en aankunt en de tijd stilstaat. Zo een beetje, maar de beste manier om het te ontdekken is om het gewoon zelf te doen.

De vrije val duurt helaas niet voor eeuwig. Na die beste halve minuut van je leven, wordt de parachute uitgeklapt. De instructeur stuurt en laat eilandjes enzo zien. Met geluk zie je ook nog wat dieren zoals haaien en schildpadden. Vanaf die hoogte? Ja, zo groot zijn ze. Rustig aan daal je af. Om je heen zie je ook andere parachutespringers, je lotgenoten. Koester dit moment, echt, koester het. Het vorige moment kon je niet koesteren omdat er te veel adrenaline door je lijf gierde, maar nu kan het wel.

Voor de landing heb je getraind, dus dat gaat smooth. Hopelijk. Je doet een afsluiting van je video en begeeft je met alle anderen naar het hoofdgebouw. Je bespreekt je sprong, maar iedereen deed hetzelfde, maar het is toch wel gezellig. Een half uurtje en dan is de video klaar. De video dient gecheckt te worden, of de naam goed gespeld is en of hij het verder doet. In werkelijkheid kijkt iedereen z’n hele video af. Best naar als jij de laatste bent, want jij mag wél alleen die twee dingen checken.

Gegarandeerd dood moe begeef je je naar de bus terug. Maar voldaan ook zeker. Hoe bang je ook bent, hoe blut je ook bent, hoe erg het ook uit je route loopt: een skydive in Australië of Nieuw Zeeland mag niet ontbreken bij jouw buitenlandse stage!