Je stage buitenland in Australië doen? Dan kom je al gauw uit bij de twee grootste en populairste steden, namelijk Sydney en Melbourne. Naarmate je meer research gaat doen, zal je erachter komen dat Sydney-Melbourne een soort Ajax-Feyenoord is; steden die elkaar niet zo mogen maar allebei prachtig zijn. Lees gauw verder als een stage Australië op de planning staat, maar je niet kunt kiezen tussen deze twee wereldsteden.

Sydney heeft strand. Niet één strand maar onder andere het bekende Bondi Beach (van Bondi Rescue). Dan nog niet te spreken over de verborgen strandjes of de dichtbij zijnde stranden zoals Manly (te bereiken met een ferry). Maak prachtige strandwandelingen zoals de Coastal Walk van Bondi naar Coogee langs een paar kleine maar gezellige strandjes. Kost je ongeveer twee uur. Melbourne mensen zouden nu zeggen “maar wij hebben St Kilda”. Eerlijk, dat is niks in vergelijking met de stranden die Sydney te bieden heeft.

Melbourne, daarentegen, heeft pinguïns op het strand. Ja, je kunt ze gewoon zien lopen terwijl je van je cocktail nipt. Of je kunt een dagtour doen, waarop je naar een plek gaat waar ze aan land komen na een dagje vissen in de zee. Echt te leuk, hoe ze dan waggelen. Ook een geweldige dagtour in Melbourne is de Great Ocean Road. Je zou zeggen dat het super toeristisch is, maar dat valt best mee. Natuurlijk zijn er meer mensen die dit willen beleven, maar er is ruimte en tijd genoeg om te genieten van de prachtige natuur. Trouwens, om het te neutraliseren, in Sydney heb je dan weer de Blue Mountains dichtbij. Door de hele eucalyptusbomen hangt er een groene waas over het bos heen. Absoluut adembenemend.

Sydney ligt een stuk noordelijker dan Melbourne en daardoor is het er aanzienlijk warmer. Eerlijk is eerlijk, weer is een belangrijk aspect als het gaat om een woonplaats – of gewoon voor een vakantie of stedentrip. Op een terrasje geniet je toch net even meer met een zonnetje, en ook de vele parken voelen magischer.

Melbourne heeft Fetherdale Square. Een ware verrassing midden in de stad; een groot plein met vele restaurants en musea. Echt het stadshart. Sydney heeft Town Hall en Darling Harbour, maar Fetherdale Square is waanzinnig mooi. Zoveel cultuur op één plek.

Is het dan echt zo een strijd? Laten we het artikel afsluiten met dingen die Sydney en Melbourne allebei hebben. Zoals je misschien weet zijn Australiërs dol op hun koffie. De koffie is heerlijk, je proeft de liefde, in beide steden. Die koffie smaakt nog beter in een gezellig restaurantje of café en die zijn echt o-ver-al in zowel Melbourne als Sydney. En als je niet van koffie houdt, of gewoon zin hebt in een lekker ontbijtje, lunch of diner, dan ben je ook in de goede steden beland. Voor ieder wat wils, van Aziatisch tot Italiaans en van vette donuts tot healthy foods.

Als je meer van het koken bent, bezoek dan de marktjes: in Sydney Paddy’s Market (woensdag t/m zondag) of de markt in The Rocks (zaterdag en zondag); in Melbourne de Queen Victoria Market. In beide steden zijn deze marktjes gevarieerd, dus niet alleen eten maar ook the place to be voor souvenirs, cadeautjes, deli wijn, kleding… noem het maar op, daar verveel jij je niet. Als het weer het toelaat, zoek dan zeker uit welke prachtige parken jou leuk lijken. Er zijn er zo veel en ze hebben allemaal hun charme. Tot slot, wat zowel Sydney als Melbourne heeft, is een sfeer waar iedereen zich welkom voelt. Relaxt, sociaal, open; je voelt je al snel helemaal thuis. Wat een lastige keuze!