Stage in het buitenland kan best duur zijn en Australië staat nou niet bekend als goedkoop land. Betekent dat dan dat je er maar niet heen moet gaan? Nee! Laat je er alsjeblieft niet door weerhouden. Met deze bespaartips haal jij meer uit je geld zonder dat je jezelf beperkt – kwestie van creativiteit.
Reizen
- Na je achtste ritje met openbaar vervoer in Sydney is het gratis (per week). De lengte van het ritje maakt niet uit. Je kunt dus makkelijk geld “verdienen” door over te stappen als dat niet te veel moeite kost of de bus te pakken voor één halte. Klinkt lui, maar je kunt er makkelijk geld mee besparen en het is geen moeite.
- Op zondag kun je de hele dag reizen voor $2.50 waar je ook heen wilt. Veel mensen maken hier al dankbaar gebruik van, wat wel betekent dat het overal stukken drukker is. Hou daar rekening mee.
- Huur een auto of vind iemand die een auto heeft en split de benzinekosten. Je kunt ook met z’n allen een taxi of Uber nemen. Het is makkelijker dan het openbaar vervoer en als je met meerdere mensen bent, kan het ook nog eens goedkoper zijn.
- Ga lopen! Het is de perfecte manier om echt iets van de stad te zien en het kost je niks behalve tijd.
Eten en drinken
- Groupon is je beste vriend. Je kunt uit eten bij restaurants die je zelf niet zo snel zou vinden en het zijn vaak wat rustigere plekjes, wat ook wel eens fijn kan zijn. Lees wel goed de voorwaarden, want reserveren is verplicht en soms stelt het restaurant maar een beperkt aantal tafeltjes beschikbaar voor Groupon-reserveringen.
- Voor jezelf koken kan nog wel eens lastig zijn, omdat dat snel tot verspilling leidt. Samen met je roomies of vrienden koken is daarom handiger en ook nog eens gezelliger. Bovendien is het een goed alternatief voor uit eten gaan.
- Vlees is relatief duur. Helemaal vegetarisch hoef je niet te worden, maar je vleesconsumptie verminderen kan je behoorlijk wat geld opleveren.
- Bevroren groenten zijn goedkoper dan verse groenten en het is niet per se slechter voor je gezondheid. Tegenwoordig heb je veel verschillende soorten bevroren groenten dus saai hoeft het ook niet te zijn.
- Marktjes, zoals Paddy’s Market in Sydney, bieden prima groenten en fruit aan voor een scherpe prijs. Je zoete aardappel mag dan wel misvormd zijn, hij is drie keer zo goedkoop als in de supermarkt en smaakt even goed – don’t judge a book by its cover. Kijk zeker of er zulke marktjes bij jou in de buurt zijn en maak er een dagje uit van.
- Tegen sluitingstijd willen supermarkten en marktjes van hun verse producten af zoals groenten, fruit en brood in verband met de houdbaarheidsdatum. Je kunt deze producten dan voor halve prijzen meenemen. Perfect voor als je op de valreep nog wat avondeten of lunch voor morgen wilt scoren.
- Maak gebruik van de happy hours. In Australië zijn happy hours erg populair, vrijwel elke horecagelegenheid heeft ze. Je kunt zelfs een soort kroegentocht houden langs happy hours! Overigens doen ze het niet alleen met drankjes maar ook met bijvoorbeeld pizza’s en burgers.
- Als je “vroeg” uitgaat, vermijd je het entreegeld. De zaak kan dan nog wat leeg zijn, maar als je met vrienden bent is dat niet zo erg. In veel clubs verhogen ze het entreegeld met het half uur of uur en dat kan flink oplopen. Sommige clubs hebben ook een app en als je die downloadt, kun je korting krijgen op het entreegeld.
- Abonneer je op nieuwsbrieven van supermarkten om aanbiedingen te ontvangen, zodat je daarop je recepten kunt baseren.
En verder…
- Stel een wekelijks of maandelijks budget voor jezelf op. Je hebt echt geen tien jurkjes nodig en het is niet nodig om elke week uit eten te gaan, hoe leuk het ook is. Hoe creatiever je bent, des te meer kun je doen met je geld.
- Shared rooms zijn echt gezellig en veel goedkoper! Iedereen is gesteld op zijn of haar privacy, dat is normaal. Dat wordt dan ook gerespecteerd, maak je daar geen zorgen over. Het is misschien een beetje wennen aan het einde maar uiteindelijk bespaar je geld en heb je veel meer plezier, omdat een shared room heel sociaal is ingesteld.
- Een kasboekje kan de uitkomst bieden als je veel cash geld uitgeeft. Op je bankrekening kun je het namelijk nog wel bijhouden via je app of de website, maar met cash geld kan je opeens blut zijn zonder dat je weet waar je het nou precies aan hebt uitgegeven. Zo kun je ook meteen zien waar je op kunt (of moet) besparen.
- Tweedehands kleding is niet vies als je het wast. Het zal je verbazen wat mensen allemaal weg doen en wat voor leuks jij voor een paar dollar kunt kopen. Elke stad heeft wel een paar tweedehands winkeltjes, vaak enigszins verstopt maar zeker de moeite waard om te ontdekken. Hier kun je overigens ook terecht voor leuke boeken, dingen voor in de keuken en zelfs meubilair.
- Wanneer je besluit om op stage in Australië of Nieuw-Zeeland te gaan, open dan een spaarrekening. Hiermee maak je gemakkelijk een groter bedrag over naar dollars en bespaar je kosten op bijvoorbeeld het gebruik van je creditcard of het pinnen van geld bij de geldautomaat.
- Wanneer je nog vrije tijd hebt, ga dan op zoek naar een baantje. Je verdient geld, spendeert je tijd nuttig en doet (relevante) werkervaring op. Klinkt als iets logisch maar veel stagiairs zijn erg gesteld op hun vrije tijd, terwijl je die paar uurtjes per week niet mist wanneer je goed plant en het geld zeker goed kunt gebruiken.
- Informeer bij je roomies, mede-stagiairs of vrienden wat zij voor besparingstips hebben. Misschien zijn er wel discount winkels bij jou in de buurt of kennen ze iemand die spullen bij de groothandel kan kopen, om maar wat te noemen.
- Niet alles kan mee terug. Overbagage gaat je heel veel geld kosten. Hou dat in je achterhoofd wanneer je in de verleiding bent om veel te shoppen.
Ben jij klaar voor jouw buitenlandse stage avontuur?
Ga jij het avontuur aan met een stage in Australië of Nieuw-Zeeland? Wij helpen je graag met het vinden van de perfecte stage Down Under. Daarnaast helpen we je voor vertrek met alle voorbereidingen en na aankomst verwelkomen we je in jouw nieuwe stageland. Bekijk nu jouw mogelijkheden voor een buitenlandse stage Down Under en doe gratis en vrijblijvend onze Stage Check.