Een buitenlandse stage gaat uiteindelijk om het behalen van je studiepunten. Tijdens je studie heb je theoretische kennis verworven, nu ga je dat in de praktijk brengen. Een werknemer zijn valt nog niet mee! Hieronder geven we 6 tips voor een succesvolle stageperiode. Succes verschilt natuurlijk per stagebedrijf en type stage, maar deze acties doen het altijd goed.

Wees proactief

Wees ten eerste proactief tijdens je buitenlandse stage. Dat lijkt een inkoppertje, maar het is iets waarmee je je echt kunt onderscheiden. Toon initiatief voor nieuwe taken en projecten of om taken over te nemen van anderen. Blijf scherp en blijf nadenken zodat jij anderen altijd een stapje voor bent. Op welke manier je proactief kunt zijn verschilt per stageplek, maar door ambitieus, productief en perfectionistisch te zijn creëer je kansen voor jezelf.

Toon initiatief

Een aanvulling daarop is, toon initiatief voor gesprekken met je collega’s en leidinggevenden. Wanneer je meer verantwoordelijkheid wilt, of dingen gaan juist wat minder goed, wacht dan niet tot mensen naar jou toekomen of tot het te laat is. Als jij zelf voorstelt om even te gaan zitten, geef je aan dat je verantwoordelijk bent en dat je waarde hecht aan je stageplek.

Toon interesse in je collega’s

Oprechte interesse tonen in je collega’s is iets wat leuk is, en ook nog eens alleen maar in je voordeel kan gaan werken. Doordat je meer over je collega’s te weten komt, wordt de band vriendschappelijker en wordt het samenwerken prettiger. En het is ook vrij normaal om wat te weten over de mensen met wie je het grootste gedeelte van je week spendeert. Zorg er wel voor dat je de informele gesprekken op geschikte momenten voert. Er is niks vervelender voor een manager of voor andere collega’s dan collega’s die niet hard werken terwijl de rest wel hard werkt. Pauzes, momenten na werk en borrels zijn de perfecte tijdstippen voor een gezellig gesprekje.

Wees eerlijk

Eerlijkheid duurt het langst. Als taken te moeilijk voor je zijn, als je je verveelt, als je ergens mee zit… vertel het eerlijk. Je bent op een buitenlandse stage gegaan om iets te leren. Jouw stage begeleider wil jou ook alleen maar dingen leren en een waardevolle werknemer van je maken. Je kunt het beter meteen zeggen dan dat je de boel laat escaleren. Bovendien slokt dingen verzwijgen je energie op. Zonde!

Commitment

“Commitment” is een belangrijk woord in het bedrijfsleven. Vaak weten werkgevers wel dat jij je uiterste best doet, maar wat ze willen zien, is dat je ook probeert om anderen de beste versie van henzelf te laten zien. Je kunt je collega’s helpen door continu te proberen om hen dingen bij te brengen. Stel dat jij een taak hebt die een kwartier kost, maar je kunt het in vijf minuten aan iemand anders uitleggen, die er dan een half uur over doet (en die wel die tijd heeft), doe dat dan. Misschien is het wel een investering in diegene en hoef je het de volgende keer niet eens meer uit te leggen en kunnen ze het in twintig minuten. Op die manier werk je ook aan de ontwikkeling van je collega’s en dat stellen managers op prijs.

Geef je grenzen aan

Ten slotte, stel grenzen en overschrijd die niet. Bijvoorbeeld, pauze is pauze. In jouw pauze wil je geen taken en wil je niet gestoord worden voor iets werk gerelateerds. En werktijden zijn werktijden, dus om vijf uur mag je ook echt naar huis. Het is wel raadzaam om te kijken wat normaal is in het bedrijf. Als het normaal is om over te werken, moet je daar misschien een keertje over praten. Laat in elk geval niet over je heen lopen, want je mag dan wel een stagiair zijn, je bent altijd waardevol voor een bedrijf.

Ga jij op zoek naar jouw perfecte stage bedrijf?

Wij helpen je graag met het vinden van jouw ideale stage in Australië of Nieuw-Zeeland. Bekijk nu jouw mogelijkheden voor een stage Down Under via de gratis en geheel vrijblijvende Stage Check. We horen graag waar jij naar op zoek bent in een stage en gaan samen met jou op zoek naar het perfecte bedrijf.

Meer blog artikelen