Een stage in het buitenland: voor veel studenten is het een droom. Direct na je stage dag naar het strand met je internationale vrienden, je onderdompelen in een nieuwe cultuur en de hele dag die vreemde taal om je heen horen. Klinkt heerlijk toch? Maar hoe scoor jij nou die buitenlandse stage? Een sollicitatiegesprek is natuurlijk altijd spannend, zeker als het om een buitenlandse stage gaat. Weet jij wat je kunt verwachten van een sollicitatiegesprek via Skype? Welke vragen moet je wel en niet stellen? Arthur Marin Sinke, internationaal recruiter bij YoungCapital, helpt je graag met een paar handige tips!

Een goed begin is het halve werk

Yes! Je hebt een sollicitatiegesprek voor een buitenlandse stage. Maar, wat nu? Voorbereiden! Een goed sollicitatiegesprek begint namelijk bij de voorbereiding. ‘We zien vaak dat sollicitanten niet goed voorbereid zijn op een gesprek voor een internationale baan of stage,’ vertelt Arthur. ‘Als je solliciteert op een baan of stage in het buitenland ga je een commitment aan voor een half jaar of langer en dit beseffen veel sollicitanten zich niet.’ Zorg er dus voor dat je gemotiveerd bent, zeker weet dat je een stage in het buitenland wilt en dus voor een langere tijd van huis bent.

Een sollicitatiegesprek voor een internationale stage gaat meestal via de telefoon of Skype. Ook dit wordt vaak onderschat. ‘We zien nog te vaak dat een sollicitatiegesprek via de telefoon of Skype slecht is voorbereid. Lees: huisgenoten die door het beeld heen lopen, slecht geluid of sollicitanten die in hun pyjama achter de camera zitten.’ Een goede eerste indruk is super belangrijk, ook als je niet direct tegenover iemand zit. ‘Check van te voren of je goede verbinding hebt en ga op een rustige plek met een juiste achtergrond zitten. Zorg ervoor dat je er professioneel en verzorgd uitziet, ook al zit je niet in real life tegenover iemand,’ aldus Arthur. ‘Daarnaast zien we veel sollicitanten die eigenlijk geen idee hebben op welke functie ze solliciteren en dat is zonde!’ Een belangrijke tip is dan ook: doe onderzoek naar de plek waar jij eventueel naar toe gaat. Wat doet het bedrijf, in welke buurt zit het bedrijf, wat zijn de kledingvoorschriften enzovoort. Zo weet je zeker dat je tijdens het gesprek niet voor het blok wordt gezet.

Tijd voor het sollicitatiegesprek!

Je zit klaar achter je laptop. Je hebt je goed voorbereid. Tijd voor het sollicitatiegesprek! Tijdens zo’n gesprek zijn er een aantal standaardvragen die je kunt verwachten: waarom ben jij de juiste persoon voor deze functie? Wat zijn je sterke en zwakke punten? ‘Kom dan niet aan met: het lijkt me wel leuk of het is een uitdaging. Dit horen we zo vaak dat je je hiermee echt niet meer onderscheidt van de concurrentie. Het is prima als dit je motivatie is, maar onderbouw daarna goed waarom. Als jij een goed onderbouwd en origineel antwoord kunt geven, geef je jezelf een enorme voorsprong,’ vertelt Arthur. Als je solliciteert voor een stage in Australië of Nieuw-Zeeland is de kans groot dat het gesprek plaatsvindt in het Engels. ‘Laat je hier niet door verrassen. Oefen bijvoorbeeld met je vader, moeder, oma, huisgenoot of vriend/ vriendin enkele vragen in het Engels zodat jij een vlot antwoord kunt geven.’

Ask your questions

Richting het eind van het gesprek krijg je vaak de kans om vragen te stellen. Grijp deze kans vooral aan! Zo kom je niet alleen meer te weten over de stage, maar je komt ook geïnteresseerd over. Zeker voor een buitenlandse stage is het belangrijk om vragen te stellen. ‘Bij een stage in het buitenland komt veel meer kijken dan je denkt,’ vertelt Arthur. ‘Denk hierbij aan hoe het geregeld is met verzekeringen, de huisvesting, salaris, zorgverzekering enzovoort. In Australië en Nieuw-Zeeland is dit vaak anders geregeld dan in Nederland. Stel gerichte vragen over zaken waar je meer over wilt weten die niet in de vacature staan.’ Ben je echt enthousiast over de stage? Laat dit aan het eind van het gesprek vooral weten en vraag hoe de sollicitatieprocedure verder verloopt. In sommige landen is het normaal om na het gesprek een berichtje te sturen om te laten weten hoe fijn je het gesprek vond. Ga na of dit in Australië of Nieuw-Zeeland een gewoonte is: zo scoor je misschien die extra punten!

Vind jouw perfecte buitenlandse stage

Wil jij nog meer te weten komen over solliciteren voor een stage in het buitenland? Of heb je bijvoorbeeld hulp nodig bij het schrijven van een goede sollicitatiebrief? Stuur een mailtje naar info@stagereizen.nl en we helpen je graag!

Benieuwd welke stages wij voor je kunnen regelen? Check onze Vacatures of doe de gratis Stage Check. 

Meer blog artikelen