Een stage in het buitenland is iets waar we allemaal wel aan hebben gedacht. Het is de perfecte manier om jezelf uit te dagen en te werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Niet alleen staat het goed op je CV, bedrijven zien zo ook je flexibiliteit en vermogen om je aan te passen. Je leert ook nog eens veel nieuwe mensen kennen uit andere landen. Daarnaast is dit jouw kans om een nieuwe taal te leren, of een taal die je al spreekt te verbeteren.
Fases bij het solliciteren
Bij het sollicitatieproces krijg je te maken met vier fases: solliciteren, voor het gesprek, tijdens het gesprek en na het gesprek. Echter zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden voordat je begint met solliciteren voor bedrijven in het buitenland. Voor een periode naar het buitenland verhuizen is een grote stap en dit komt dan ook met extra werk.
Ten eerste moet je kijken of het financieel wel mogelijk is om te verhuizen naar een ander land. Denk hierbij vooral aan accommodatie, eten en vervoer. Natuurlijk is het mogelijk om bijvoorbeeld je studenten ov-kaart om te zetten in een maandelijkse vergoeding voor de periode dat je in het buitenland bent, maar het kan zo zijn dat dit niet genoeg is. Daarnaast kan je ook navragen of je recht hebt op een stagevergoeding. Is dit niet het geval? Bespreek met je school wat de mogelijkheden zijn rondom beurzen voor stages naar het buitenland.
Ten tweede is het belangrijk om te kijken naar accommodatie. Je kan er het beste niet vanuit gaan dat je stagebedrijf je zal voorzien van een woonruimte. Daarom is het belangrijk om te kijken naar de mogelijkheden. Is de accommodatie in de stad waar je heen wilt betaalbaar? Heeft de accommodatie genoeg voorzieningen? Is het openbaar vervoer goed bereikbaar? Al deze vragen zijn goed om in gedachte te houden bij je zoektocht.
Als laatste is het goed om te kijken naar je verzekering. Vraag na of je zorgverzekering voldoende dekking heeft in het land waar je heen wilt en vraag een reisverzekering aan wanneer je bent aangenomen voor je buitenlandse stage.
Fase 1: Solliciteren
Nadat je alles hebt nagevraagd en bekeken kan je bijna beginnen met het solliciteren. Zorg er eerst voor dat je solliciteert met een Engelstalige CV en sollicitatiebrief. Klik hier voor tips bij het opstellen van een CV en sollicitatiebrief.
Nu dat je de basis hebt kan je eindelijk starten met solliciteren.
Fase 2: Voor het gesprek
Je hebt gesolliciteerd en bent gevraagd voor een video sollicitatiegesprek. Dit is een handige manier om geïnterviewd te worden, want nu hoef je voordat je bent aangenomen niet naar het land te gaan waar het bedrijf is gevestigd.
Voor dit gesprek is het mogelijk om wat dingen voor te bereiden. Het is belangrijk om jezelf goed te kennen, zodat je de vragen kan beantwoorden. Er zijn een aantal vragen die standaard worden gevraagd tijdens een sollicitatiegesprek. De grootste vraag is “vertel iets over jezelf”. Het is een goede manier voor de recruiter om een eerste indruk van je te krijgen en ze kunnen de volgende vraag baseren op jouw antwoord. Om deze vraag te beantwoorden is er een simpele formule: begin met wat je nu doet, gevolgd door hoe je die positie hebt gekregen en de ervaringen die relevant zijn voor de positie waar je nu voor solliciteert. Eindig je antwoord met je toekomstplannen en waarom je geïnteresseerd bent in deze specifieke positie. Deze formule is niet de enige manier waarop je de vraag kan beantwoorden, zolang je je antwoord maar terug linkt aan de baan waar je voor solliciteert. Herinner ook dat je je antwoorden niet uit je hoofd moet leren. Zo komt het gesprek niet meer natuurlijk over.
Een andere populaire vraag is “wat zijn je sterke/zwakke punten?”. Om deze vraag goed te beantwoorden is het handig om de vacature erbij te pakken. Ga eerst na wat je sterke punten zijn door het bijvoorbeeld te bespreken met vrienden of familie. Lees vervolgens de vacature en zoek je sterke punten die erbij aansluiten. Om een antwoord te geven op je zwakke punten is het vooral belangrijk om eerlijk te zijn. Probeer er een positieve draai aan te geven door te vertellen hoe je er aan gaat werken.
Fase 3: Tijdens het gesprek
Tijdens je sollicitatiegesprek wil je natuurlijk je beste beentje voorzetten. De indruk die je achterlaat is erg belangrijk en heeft zeker invloed op de uitkomst van het gesprek. Daarom hebben we een lijst met do’s en don’ts:
Do’s:
Wees zelfverzekerd en positief
Denk aan je lichaamshouding en zorg ervoor dat het open is
Laat de ander uitpraten en luister actief
Ken je unique selling points
Neem de tijd om vragen te beantwoorden
Don’ts:
Te laat komen
Je levensverhaal vertellen
Liegen of wat achterhouden
Vragen beantwoorden met alleen “ja” of “nee”
Iets slechts zeggen over je vorige werkgever
Aan het einde van het gesprek krijg je vaak de kans om vragen te stellen. Probeer hier altijd gebruik van te maken, want het laat zien dat je goed voorbereid bent en meer over het bedrijf wilt weten.
Fase 4: Na het gesprek
Een mailtje sturen na een sollicitatiegesprek om ze te bedanken gebeurt wel eens in andere landen. Toch komt dit niet vaak voor in Nederland. Er zijn twee situaties waarin het wel goed is om contact op te nemen:
- Wanneer je je opeens realiseert dat je een vraag was vergeten te stellen tijdens het gesprek.
- Wanneer het bedrijf geen contact met je heeft opgenomen na de afgesproken datum.
Als je bent aangenomen, gefeliciteerd! Je begint binnenkort aan een nieuwe uitdaging waar je vaak de kans gaat krijgen om meer over jezelf en anderen te leren. Ben je niet aangenomen? Helaas. Gebruik dit als een leermoment en neem het vooral niet te persoonlijk. Zie het als een ervaring rijker en ga vooral door met jezelf verbeteren. Ondertussen kan je ook terecht bij onze partner StudentJob tijdens je zoektocht naar een stage of bijbaan.