Van maandag 7 november tot en met woensdag 11 november 2016 heeft het koninklijk paar in gezelschap van enkele ministers en meer dan 50 Nederlandse bedrijven een bezoek aan Down Under gebracht. En Stagereizen was daarbij!

Marcel Roos, mede-eigenaar en medeoprichter van Stagereizen, was uitgenodigd deel te nemen aan deze gehele handelsmissie. Hij is voorzitter van de Dutch Business Association en vicepresident van de European Council. Zo gaf hij onder andere een presentatie over het bedrijfsleven in Nieuw-Zeeland. Marcel zijn taak binnen Stagereizen bestaat voornamelijk uit het contact onderhouden met bedrijven, dus weet hij hier veel van af. Ook sprak hij persoonlijk met hare majesteit koningin Maxima over het ondernemen in Nieuw-Zeeland. Marcel zijn collega Ronald Gardebroek (tevens mede-eigenaar en medeoprichter van Stagereizen) was voor dit onderwerp uitgenodigd voor een gesprek met onze Koning Willem-Alexander.

Op de zondag voorafgaande aan het Staatsbezoek startte de handelsmissie in de haven van Auckland met een bootcruise. Gedurende deze bootcruise gaf Hans de Boer, een Nederlandse Econoom en voormalig voorzitter van MKB-Nederland, een korte presentatie over de handelsmissie in Australië en Nieuw-Zeeland. Deze bootcruise werd afgesloten met hapjes en drankjes waarbij Marcel Roos dus zijn presentatie over ondernemen in Nieuw-Zeeland gaf. Gedurende deze presentatie vertelde Marcel over alle ins en outs over het zakendoen Down Under.

Dag 1: Wellington en koninklijk diner

Het koningspaar startte het driedaagse staatsbezoek in Wellington, waar ze officieel welkom werden geheten met een Maori-ceremonie. Daarna volgde een gesprek met de gouverneur-generaal Patsy Reddy.

In de middag spraken ze met de minister-president John Key en bezochten ze een productiebedrijf dat gespecialiseerd is in digitale audiovisuele effecten. Hier zijn onder meer de beelden en geluiden voor films als The Hobbit en The Lord Of The Rings bewerkt. Dit zijn populaire films die tevens in Nieuw-Zeeland zijn opgenomen.

Het koninklijk paar sloot de dag af met het staatsdiner, waarbij ook Marcel Roos was uitgenodigd. Het staats diner is een hele happening achter gesloten deuren met weinig media. De formaliteit kun je vergelijken met hoe je dat in films ziet.

Dag 2: Christchurch en Kiwi’s

Het koningspaar heeft op de tweede dag Christchurch bezocht. In Christchurch lieten zij zich informeren over het fokprogramma voor de Kiwi, de populaire vogelsoort, waar menig Nieuw-Zeelander naar vernoemd wordt. Verder maakten zij kennis gemaakt met de Maori’s, de oorspronkelijke bevolking van Nieuw-Zeeland.

Dag 3: Auckland

Op naar de derde grootste stad van Nieuw-Zeeland, Auckland. De handelsmissie stond centraal en de Koning en Koningin woonden de handelsgesprekken bij, die mede georganiseerd waren door Marcel Roos. De Handels Missie werd afgesloten met een lunch, waarbij de Koning een toost uitbracht en naar de Koningin als assistent werd gegrapt door de Koning zelf.

Op een prachtige locatie vlak buiten het centrum van Auckland ontvangt het Koningspaar in de middag de Nederlanders die in Nieuw-Zeeland wonen. Iedereen had de kans persoonlijk een handje te schudden. Daarnaast waren de oprichters van Stagereizen uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek met de Koning als de Koningin. Marcel sprak met Koningin Maxima en Ronald sprak Koning Willem Alexander over ondernemen in Nieuw-Zeeland. Tevens werd prinses Amalia een stage in Australië of een stage in Nieuw-Zeeland aangeboden.

De Koning sloot de dag af met een prachtige speech over zijn verblijf in Nieuw-Zeeland. Hij benadrukte hoe gelukkig een relatie tussen twee nationaliteiten kan zijn en nam hierbij hemzelf en zijn vrouw als voorbeeld.

Meer blog artikelen