Voordat je naar het buitenland vertrekt moeten er een aantal dingen geregeld worden. Uiteraard helpt Stagereizen je hierbij. Daarom vind je op deze pagina alvast een aantal handige tips voor een stage in het buitenland. Met hints en aandachtspunten waar je rekening mee kunt houden voordat je op internationale stage gaat. Natuurlijk hoeven niet alle punten op jou van toepassing te zijn.

School

Zorg dat je tijdig doorgeeft dat je bezig bent met het zoeken naar een buitenlandse stage.

Laat je stageopdracht zo snel mogelijk schriftelijk goedkeuren.

Informeer goed wat school van jou verwachten, en wat jij van hen kan verwachten.

Start je zoektocht naar een stage.

Verzekeringen

Informeer bij je huidige verzekeraar in hoeverre je verzekerd bent voor een langdurig buitenlands verblijf, en of je een reisverzekering af zal sluiten. Klik hier voor meer informatie over een goede verzekering voor een stage in het buitenland.

Dekt je huidige ziektekostenverzekering alle medische kosten in het buitenland?

Is je aansprakelijkheidsverzekering ook geldig in jouw stageland? Dit is namelijk verplicht.

Wil je weten of jouw Nederlandse zorg verzekering geldig is tijdens je verblijf in het buitenland? Of vraag je je af wat het verschil is tussen een doorlopende reisverzekering en een globetrotter reisverzekering? Alle informatie over verzekerd op reis gaan vind je tevens op studenten-zorgverzekeringen.nl.

Financiën

Bekijk voordat je aan de stage begint hoe je er financieel voor staat en hoe je de stage denkt te gaan betalen. Houd er hierbij ook rekening mee dat je wellicht geen bijbaan meer zal hebben en daarom je maandelijkse inkomen lager zal zijn.

Wanneer je voor je stage gaat lenen, wat heel normaal is, bedenk dan wel waar voor jou de grens ligt. Ga je hier bewust mee om, dan kan je dit veel geld schelen.

Regel tijdig de aanvraag van de juiste studiefinanciering. Weet je nog niet het woonadres waar je gaat wonen? Veel stagiaires geven het adres van hun stagebedrijf door aan DUO. Of email ons voor het adres van jouw huisvesting wanneer je deze bij ons hebt aangevraagd.

Heb je recht op een ov-kaart? Zorg dan dat je hiervoor een vergoeding aanvraagt. Zorg ook dat het formulier is ondertekend en gestempeld is door je onderwijsinstelling.

In enkele gevallen kan een stagiair recht hebben op een studiebeurs. Regel dit wel op tijd, want dit kan veel tijd in beslag nemen.

Omdat je toch aan de andere kant van de wereld zit, zal je het land ook willen ontdekken. Één weekend tripje of tussentijdse vakantie is niet zo duur, maar als je dit erg vaak gaat doen is dit toch wel een serieuze kostenpost. Maar laat je hierdoor vooral niet tegenhouden, vaak kan je het zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt!

Dingen die goedkoper zijn in Australië en Nieuw-Zeeland: Auto’s, verzekeringen, belastingen, hostel overnachtingen, benzine, huur van een auto of camper.

Dingen die duurder zijn in Australië en Nieuw-Zeeland: rokerswaren, alcohol, levensmiddelen, medische zorg, maar vaak ook de huur van een kamer.

Controleer of je bankpas dekking heeft over de hele wereld.

Wat is het limiet van je bankpas? Is deze erg laag dan kan dit voor problemen zorgen en een verhoging hiervan is vanuit het buitenland moeilijker te regelen.

Neem je een credit card of niet? Vooral voor grotere uitgaven is een creditcard handig, en hoef je niet met een grote stapel contant geld over straat. De meeste bedrijven aan de andere kant van de wereld accepteren geen nationale bankpassen, maar creditcards worden over het algemeen overal geaccepteerd.

Wij raden aan om in Nederland iemand te machtigen om jouw bankzaken te kunnen doen. Heb je dan om wat voor reden dan ook een nieuwe bankpas nodig in het buitenland, dan gaat dat op deze manier een stuk makkelijker en sneller.

Heb je een kamer of appartement in Nederland? Deze hoeft niet altijd opgezegd te worden of leeg komen te staan. Vaak is het tijdelijk verhuren hiervan een goede optie. Bekijk je huurcontract of vraag je huisbaas of het toegestaan is om jouw kamer of appartement te verhuren.

Persoonlijk/algemeen

Gebruik je medicijnen? Controleer dan goed of deze ook in jouw stageland wel legaal en beschikbaar zijn.

Begin op tijd met een checklist maken en met het inpakken van je spullen. Dit kan je veel stress voor aanvang van je vertrek schelen. Nadat je met Stagereizen een stage hebt gevonden krijg je van ons onder andere een checklist toegestuurd.

Controleer of je paspoort minimaal tot 6 maanden na je geplande vertrek uit je stageland geldig is.

Komen er nog mensen bij jou op bezoek in je stageland of wil je zelf gaan reizen in Nieuw-Zeeland of Australië? Houd hiermee dan rekening bij aanvang van je stage. Alle dagen die je tussentijds opneemt, zullen aan het einde van de stage vaak gecompenseerd moeten worden. Op die manier betekent een stage van 5 maanden al gauw een verblijf van 6 maanden. Tip: Neem voordat je iets boekt voor je stage Nieuw-Zeeland of stage Australië contact op met Stagereizen voor leuke kortingen.

Mocht je aan de hand van deze aandachtspunten een vraag hebben, of denk je een nuttige aanvulling op deze lijst te hebben? Neem dan gerust contact met ons op

Meer blog artikelen