Tijdens je buitenlandse stage kan heimwee toeslaan. Je bent immers ver weg van je vertrouwde omgeving. Onderschat dat niet, maar laat je ook niet gek maken door heimwee. Ben je bang dat het jou gaat overkomen of overkomt jou dit nu? We geven hieronder advies om ermee om te gaan en weet dat we altijd voor je klaar staan.

Verberg het niet, maar praat erover.

Iedereen heeft weleens last van heimwee. Het zou misschien juist zorgelijk zijn als je helemaal niets van thuis mist. Het belangrijkste is om het niet te ontkennen. Praat erover met je huisgenoten of andere stagiairs. Ook staan wij altijd voor je klaar als je erover wilt praten. Probeer zo goed mogelijk uit te leggen hoe je je voelt en schaam je niet voor je emoties. Als je het niet ontkent, is het makkelijker te accepteren en los te laten. Ook is het niet raar als je pas na een paar maanden heimwee krijgt. Het hoeft niet altijd aan het begin van de periode te zijn, maar kan op elk moment toeslaan.

Zorg voor afleiding.

Wat altijd helpt als je je naar voelt: ga leuke dingen doen. Of het nou gaat om een slechte prestatie op werk, een gebroken hart, een financiële aanslag… afleiding helpt altijd. Je bent immers in Australië of Nieuw-Zeeland! Probeer niet om heimwee te onderdrukken of te onderschatten, maar zie het als een manier om er boven te staan. Op die manier keer je van binnen naar buiten: in plaats van dat je de hele tijd nadenkt over hoe leuk het thuis is, ervaar je hoe leuk het hier is.

Blijf positief!

En in het kader van die positiviteit: het kan helpen om een lijstje te maken met alle leuke dingen die je hier hebt. Dit hoef je niet alleen te doen, maar laat vooral je vrienden, huisgenoten of collega’s je hierbij helpen. Zo kom je erachter dat het hier misschien wel net zo leuk of zelfs leuker is dan thuis, maar dan op een andere manier. Kijk foto’s van de dingen die je allemaal gedaan hebt of de dingen die je nog gaat doen. Maak een wandeling en ontdek in wat voor een prachtige stad je woont.

Bereid je vóór je buitenlandse stage al voor op heimwee.

Als je weet dat je gevoelig bent voor heimwee, bereid je hier dan op voor. Wat kan helpen is het meenemen van vertrouwde spullen. Zo heb je toch een stukje van thuis bij je. Dit zal de overgang makkelijker maken en het kan je later ook helpen. Als je echt bang bent dat je veel heimwee gaat krijgen, zou je ook op cursus kunnen gaan. Het zou namelijk zonde zijn als heimwee je stage in Australië of Nieuw-Zeeland in de weg zou staan. Je kunt hierbij denken aan een assertiviteitscursus of een cursus waarbij je werkt aan je sociale vaardigheden. Dat klinkt misschien heftig, maar het zijn dingen waar je ook tijdens je stage zelf en verder in je leven profijt van hebt.

Doe alleen dingen waar jij je goed bij voelt.

Misschien lees je online dat er verderop een super goed restaurant is of dat walvissen kijken echt geweldig is, maar zie jij dit niet zitten. Doe het dan vooral niet! Ga juist dingen doen waar jij je goed bij voelt. Vind je eigen favoriete café, durf lelijke parken mooi te vinden en boek geen tour om walvissen te spotten als dit je eigenlijk helemaal niet leuk lijkt. Werk ook hierbij met jouw eigen bucket-list zodat je je op leuke dingen kunt verheugen.

Blijf in contact met mensen thuis.

Als je eenmaal in Australië of Nieuw-Zeeland bent, helpt het om contact te houden met je familie en vrienden. Hiermee bedoelen we niet elke dag uren aan de telefoon zitten, want dit werkt alleen maar averechts. Denk bijvoorbeeld aan het versturen van cadeautjes of lieve brieven. Je hebt nu twee plekken die je thuis kunt noemen. Bedenk je ook dat er in Nederland bijna niets verandert in de tijd dat je weg bent. Het lijkt altijd alsof je veel mist doordat je er niet bent, maar dit valt altijd best wel mee. Het weegt in ieder geval niet op tegen de avonturen die je tijdens je stage in het buitenland gaat beleven!

Vermijd overmatig social media gebruik.

Het is heel verleidelijk om meteen te gaan Skypen met je ouders als je je naar voelt, of om de Facebook tijdlijn van mensen thuis af te scrollen. Zie je nou wel, zij hebben het veel leuker met die leuke festivals en koningsdag en stroopwafels! Dit gaat je helaas niet helpen wanneer je last hebt van heimwee. Vermijd dus social media zoveel mogelijk. Zoals we al eerder zeiden, besteed die tijd liever aan leuke dingen zoals je stad verkennen of rondreizen.

Ga sporten.

Sporten is een persoonlijke voorkeur; niet iedereen houdt van zumba of hockey. Sommigen houden helemaal niet van sport. Toch is er voor iedereen wel een sport die bij hem of haar past. Behalve lichamelijke gezondheid zorgt sporten ook voor mentale gezondheid. Je voelt je gelukkiger en je hebt afleiding. Vind een sport die bij je past en je zult al snel alle voordelen ontdekken.

Wees lief voor jezelf.

Heimwee is niet iets om te onderschatten. Wees lief voor jezelf. Accepteer dat het even niet gaat lukken om allerlei schoolzaken te regelen of werk gerelateerde taken uit te voeren. Trakteer jezelf op iets lekkers (het liefst gezond – daar ga je je ook nog beter van voelen) en wees niet te streng. Ga bijvoorbeeld na je stagedag eens lekker koken met je medestagiaires of huisgenoten en maak er een gezellige avond van.

Laat de mensen om je heen er voor je zijn.

Wanneer je heimwee hebt tijdens je buitenlandse stage, kan dit ontzettend vervelend zijn. Hopelijk helpen deze tips je en weet dat we graag voor je klaarstaan, mocht dit nodig zijn. Stuur ons gerust een email via info@stagereizen.nl zodat we je verder kunnen helpen!

Meer blog artikelen