Velen zijn door het COVID-19 gedwongen (geweest) om thuis te werken. Voor velen kan het een uitdaging zijn om productief aan de slag te gaan, maar thuiswerken heeft zeker ook zo zijn voordelen. Wanneer je stage loopt in het buitenland, is thuiswerken toch net weer even anders dan in Nederland. Daarom hebben wij voor jullie een aantal tips opgeschreven om het thuis werken net wat gemakkelijker te maken.

Tip 1 Routine

Routine hebben tijdens het thuiswerken is van belang. Daarom raden wij jullie aan om iedere dag op tijd op te staan en dezelfde uren als op kantoor aan te houden. Doe net alsof je naar kantoor gaat, dus kleed je aan, neem een douche en zet een lekker kopje koffie voor jezelf. Natuurlijk is het ook belangrijk dat je ieder dag ontbijt. Dit geeft je de noodzakelijke energie om geconcentreerd te blijven gedurende de dag. Doe eventueel een work-out of ga een blokje om voordat je begint met werk, zodat je met een frisse mind aan de slag kunt. Het is van belang dat je voor jezelf je werk in blokken opdeelt en een planning maakt. Zo kun je afstrepen wat je per dag gedaan hebt en kun je aan het einde van de dag met een voldaan gevoel stoppen met werken. Doordat je concentratie gedurende de dag weg zakt, kun je het beste de belangrijkste taken aan het begin van de dag inplannen. Minder belangrijke zaken, kun je later op de dag doen.

Tip 2 Goede communicatie middelen

Het is belangrijk dat er gebruik wordt gemaakt van goede communicatiemiddelen voor het contact tussen jou en je collega’s. Zeker wanneer je stage loopt in het buitenland, kan er door middel van een cultuurverschil onduidelijkheden ontstaan, wanneer er op een verkeerde manier gecommuniceerd wordt. Je moet daarbij ook oppassen dat er niet te veel kanalen gebruikt worden om te communiceren met je collega’s. Zorg ervoor dat je weet van welk kanaal je wanneer gebruik moet maken. Wanneer je een snelle vraag hebt kun je het beste de kanalen Skype, Zoom of Microsoft Team gebruiken, om met je collega´s te chatten. Wanneer je een serieuze vraag hebt, wordt er aangeraden om dit via de mail te versturen. Mocht je meerdere vragen tegelijkertijd hebben, bel je collega´s dan even op. Dit is gemakkelijker en je krijgt sneller antwoord op je vragen. Ook voorkomt dit miscommunicatie.

Tip 3 Een goede werkplek

Wanneer je thuis werkt, heb je geen collega’s om te heen die je kunnen afleiden, echter zijn er wel voldoende andere zaken die je in de verleiding brengen en je daarom af  leiden. Zorg ervoor dat je een eigen werkplek hebt, waarbij je je kunt afzonderen van je huisgenoten. Probeer je bureau en de kamer waar je werkt, zo opgeruimd en overzichtelijk mogelijk te houden. Dit zorgt voor rust en concentratie. Kijk of je thuis een goed afgestelde bureau en bureaustoel hebt, zodat je geen rugklachten krijgt. Mocht dit niet het geval zijn, probeer dit dan bespreekbaar te maken met je baas en kijk wat hij/zij hierin voor je kan betekenen.  Om zo geconsenteerd en efficiënt mogelijk aan de slag te gaan, is het raadzaam om voldoende pauzes te nemen. Neem bijvoorbeeld pauze wanneer je een taak af hebt, om jezelf te belonen. Neem deze pauzes ook mee in je planning, zodat je hier rekening mee kan houden.

Mocht je een taak de ene dag niet af krijgen, neem je deze op in de planning voor de volgende dag. Zo zorg je ervoor dat je aan het einde van de week toch al je taken af kunt vinken. Let hierbij wel op, dat je op tijd stopt met werken, Morgen is er een weer nieuwe dag. Laten we er samen het beste van maken.

Ben jij op zoek naar een (online) stage in Australië of Nieuw-Zeeland? Doe nu de gratis Stage Check en bekijk jouw mogelijkheden op een buitenlandse stage!