Een buitenlandse stage is natuurlijk elke cent waard, maar Australië is een duur land en een stage in Australië kent hoge uitgaven. Moet je dan besparen op leuke dingen als uit eten? Als je slim boodschappen doet en ook slim uit eten gaat, hoef je geen leuke dingen te missen!   

Stel je voor: je wordt wakker na een gezellig avondje stappen in een club in Darling Harbour in Sydney. Je wilt weten of je nog foto’s hebt van gisteravond… en dan zie je het. Een foto van een advertentie voor een restaurant naast de club. $30 voor een huisdrankje (bier/wijn/fris), een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert. Je krijgt een flashback; je zat op een bankje en dacht: hier moet ik heen! Dus je WhatsAppt een vriendin en maakt een reservering. $30, ongeveer €20, daar kun je toch niet zo veel voor verwachten?

De zon schijnt schaars om half zes op dinsdagavond, maar daar moet natuurlijk van genoten worden. In de zon eten is ook lekkerder, dan geniet je meer van je eten. De kelner zet een kannetje water neer en brengt de menukaart. Verrassend genoeg is er keuze uit zes voorgerechten, zeven hoofdgerechten en drie nagerechten – vrij veel! En ook allemaal lekker: pizza, lasagne, biefstuk, kroketjes… Waarom is het leven zo moeilijk? Het kiezen is lastig en neemt zeker een kwartier in beslag. De zon is inmiddels verdwenen. De kelner brengt twee Sauvignon Blancs terwijl de keuze voor de drie gangen wordt opgenomen.

Na tien minuten komen de voorgerechten op tafel. Ken je de quote: “zoek iemand die je net zo’n geluksgevoel geeft als wanneer je je eten aan ziet komen in een restaurant”? Zeker waar. Stralende ogen en brede glimlachen wanneer de mini-pizza en Parzemezaanse kaas-champignon-kroketjes met aioli-pesto tot stilstand komen. Een gek geluid komt onder tafel vandaan. Oh, dat was een knorrende maag.

De voorgerechten zijn heerlijk. Perfecte smaakbalans, niet te veel, niet te weinig, helemaal heerlijk met het wijntje erbij. En dat zonder het zonnetje.

De weg naar de toilet is wat lastiger en het wordt een ware zoektocht. Blijkbaar is het restaurant binnen ook nog heel groot en het zit nog vol ook, net als buiten. Twee botsingen verder is de toilet gevonden – nog bijna een ander restaurant in gelopen. Wit, strak, schoon. Valt niet veel meer over te zeggen. Het past goed bij het Italiaanse design van het restaurant. Op de terugweg is het hoofdgerecht al in zicht. Een botsing tegen een glazen designertafeltje, in al het enthousiasme, is onvermijdelijk. Maar niemand zag het. Op naar de tweede gang van het diner: medium-rare biefstuk met champignonsaus en rozemarijn aardappeltjes en lasagne. Geen idee wat er precies bij de lasagne zat – het biefstuk zorgde voor afleiding.

Het voorgerecht was nog maar net op, dus het hoofdgerecht valt vrij zwaar. Het menu geldt alleen tussen 5 en 7 uur ‘s avonds, daarom zit er waarschijnlijk zo een korte tijd tussen de gerechten. Het biefstuk smaakt in elk geval erg goed. Vlees in Australië is relatief duur en je kunt het alleen in grote hoeveelheden kopen, iets van halve kilo’s minimaal. Daarom worden veel stagiairs in Australië vegetarisch of verminderen hun vleesconsumptie; vegetarisch eten kan ook heel lekker zijn. Maar dit stuk vlees geeft ook een ultiem geluksgevoel, en dan te bedenken dat het toetje nog moet komen.

Zeven minuten nadat de volledig lege borden van het hoofdgerecht van tafel zijn gehaald, wordt het toetje gebracht. Dit was de moeilijkste keuze, ondanks dat er maar drie mogelijkheden waren: tiramisu, panna cotta en een sorbet. Op tafel staan momenteel de tiramisu en de panna cotta, met de achterliggende gedachte van delen. De suiker bommetjes worden met een glimlach van oor tot oor verorberd met veel te zware zilveren lepels. Het dessert gaat helemaal op. Alle kleine hoopjes saus en nootjes worden met liefde naar binnen gelepeld – zelfs de muntblaadjes. Dan begint de buikpijn, maar het is een buikpijn van geluk.

Waar in Nederland kan je voor €20,- zo lekker uit eten? Zeker weten wat er puur is genoten van dit eten. Dan de locatie: in het hartje van Darling Harbour, aan de grens van het centrum van Sydney (CBD). Met een prima wijntje en na 7 uur happy hour voor wijn aan de bar! Het is in Australië niet gebruikelijk om te tippen, maar dit is zeker wel een paar dollar fooi waard. Kunnen ze mooi wegwijs bordjes van kopen voor de toiletten.

Het Sunset menu bij Baia the Italian: http://baiatheitalian.com.au/menus.aspx