Heb je tijdens je buitenlandse stage ook vakantie? Grijp die kans en ga op een stedentrip naar een andere steden in Australië of Nieuw-Zeeland. Als je nog niet zo vaak een stedentrip hebt gedaan, of graag alles uit die paar dagen wilt halen (JA!), lees dan deze tips.

Inspiratie: Google, Instagram en Pinterest

Er zijn talloze manieren om de plekken waar je heen wilt te bepalen. Een klassieker is Google, je zoekt bijvoorbeeld naar “stedentrip Auckland” of “city trip Sydney”. Hier komen inderdaad veel leuke resultaten uit en ook insider tips. Maar er is zo veel meer. Denk bijvoorbeeld eens aan Instagram. Je ziet meteen waar je mee te maken hebt, in plaats van lappen tekst. Of Pinterest. Behalve veel foto’s, staan er vaak ook links met artikelen die je anders niet gevonden zou hebben. En je kunt alles makkelijk opslaan door een Pinboard te maken.

Gebruik Google Maps

Google Maps is niet alleen handig om naar plekken te navigeren, maar ook om een persoonlijk kaartje te maken. Je kunt van tevoren bepaalde plekken “pinnen”. Die kun je dan altijd op je kaart zien, ook zonder internet. Je kunt er niet heen navigeren, maar je kunt wel zelf kijken waar je bent en welke straten je moet nemen. Op deze manier kun je ook makkelijk zien waar de meeste van jouw favoriete plekken zich bevinden.

Stel alleen de plekken vast, niet de tijdstippen

Het is heel verleidelijk op elke dag tot het uurtje nauwkeurig in te plannen. Zo weet je zeker dat je niks mist en dat je optimaal van de stad hebt genoten, toch? Mis. De kans dat alles anders loopt is heel groot en dat kan alleen maar tot teleurstellingen leiden. Als je een museum leuker vindt dan je dacht, blijf er dan gewoon langer. Als een activiteit duurder is dan gepland, voel je dan niet verplicht om te gaan, omdat je er tijd voor uit had getrokken. Als iets saai is, ga dan gewoon weg. Als je gepland had om bij dit tentje te gaan lunchen, maar je komt onderweg een tentje tegen dat eigenlijk veel leuker is, ga daar dan eten. Voel je niet verplicht door je eigen eisen. Je kunt een stad het beste ontdekken door het te beleven. Laat het je overkomen.

Zorg ervoor dat je een budget hebt voor jezelf

Stel van tevoren een budget vast. Het hangt van de stad en je doelen af, maar €50 is een mooi uitgangspunt. Ben je echter van plan om riant uit eten te gaan of heftig te shoppen? Verhoog je budget dan. Dit budget is overigens alleen voor je activiteiten en openbaar vervoer. Dingen als ho(s)tel en transfers horen hier niet bij. Als je al eerder stedentrips hebt gedaan, kijk dan wat je daar hebt uitgegeven. Dit budget moet je overigens wel wat verhogen, want Australië en Nieuw-Zeeland zijn niet de goedkoopste landen. Wanneer je je budget hebt uitgerekend, kun je ervoor gaan sparen of het geld alvast apart leggen.

Stel je budget gelijk aan die van je vriend/vriendin

We spreken uit ervaring: er is niks vervelender dan een oneven budget tussen jou en degene met wie je op een stedentrip bent. Als jij een hoger budget hebt, moet je dingen gaan laten omdat de ander niet genoeg geld heeft. Dan kan je niet alles uit je stedentrip halen. Als de ander een hoger budget heeft, moet je ofwel jezelf in de schulden gaan werken, ofwel de ander dingen “ontnemen”. In alle twee de situaties kan het leiden tot ruzie en ongelukkigheid. Dat willen we natuurlijk niet. Zorg er dus voor dat jullie hetzelfde te besteden hebben tijdens je stedentrip. Er zijn uiteraard uitzonderingen, bijvoorbeeld met shoppen. Als jij een duurdere smaak hebt, is het normaal dat jij meer geld meeneemt. Maar we hebben het vooral over activiteiten en uit eten.

Ga niet elke avond uit

Natuurlijk moet je ook het nachtleven van de stad gaan verkennen. Dit is echter een grote valkuil. Je weet zelf waarschijnlijk ook wel dat die avonden uiteindelijk ochtenden worden en je pas na de lunch je bed uit gaat komen. Dat is voor een keertje hartstikke leuk, maar als je drie dagen in een stad bent en twee keer uitgaat, mis je alle bijzondere dingen in de ochtend. Vooral omdat je waarschijnlijk in de middag aankomt op dag één en in de middag weggaat op dag drie, waardoor je eigenlijk maar één hele dag hebt en twee halve. In de ochtend zijn steden heel anders dan in de middag en vooral de avond. Het is rustiger, er zijn andere soort mensen op straat en er zijn andere activiteiten. Vind een balans in borrelen, feesten en rusten. Je kunt bijvoorbeeld rustig borrelen tot middernacht en toch om acht uur op, om zo’n vier uur lang van de ochtend te genieten. We raden aan om van alle drie eentje te doen, dus één avond feesten (bij voorkeur de laatste avond), één avond borrelen en één avond rusten.

Verdiep je in fooien en andere aandachtspunten zoals veiligheid

Dit geldt vooral als je van Australië naar Nieuw-Zeeland gaat of andersom. Bijvoorbeeld, Nieuw-Zeeland wordt als veel veiliger bestempeld dan Australië. En de fooien zijn anders. Dat zijn dingen die je van tevoren wel eventjes moet weten.

Neem niet te veel spullen mee

Je gaat een paar dagen weg, daarvoor heb je geen vijf jurken en vier truien nodig. Echt niet. Overbagage is echt heel erg duur en vooral overbodig. Maar het belangrijkste is nog: hoe minder je meeneemt op je reis, hoe meer je mee terug kunt nemen! Gebruik de ruimte en het gewicht voor dingen die je alleen in de stad waar je heen gaat kunt kopen. Je moet altijd ruimte houden voor souvenirs!