Je stage Australië of stage Nieuw Zeeland is niet compleet zonder een ritje op een paardenrug. Beide landen hebben een schitterende natuur die jij als paardengek het beste kunt ontdekken met paardrijden. Je geniet meer op een paard! Wat denk je van een dagje paardrijden in Otford, vlakbij Sydney?

De treinrit duurt twee uur. Blijkbaar hebben meer mensen besloten op deze zaterdagmiddag de stad te ontduiken, en richting Otford te gaan. Of naar een van de vele andere suburbs van Sydney. Het gespreksonderwerp in de trein is natuurlijk paarden. Paardenrassen, mooie landen en gebieden om paard te rijden, gebeten worden door paarden, lichtrijden, proefjes… wat een prachtige dieren zijn het toch ook.

De farm blijkt lastiger te vinden dan verwacht. Tot overmaat van ramp is er geen bereik in dit gebied. Er blijkt een plekje te zijn waar een klein beetje bereik is, is de ontdekking na tien minuten rondlopen. De eigenaar van de farm neemt niet op. En dan plots staat er aan de overkant een oud mannetje met een grote auto. Hij zwaait. Blijkbaar heeft de stal dus ook een ophaalservice, helemaal leuk. De weg naar de farm is hobbelig en alles in de auto wordt opgeschud. Er is ook een klein hondje aanwezig dat tussen de benen van de baas ligt te slapen.

Het lijkt wel een andere wereld, is dit twee uur van Sydney af? De grote gebouwen hebben plaatsgemaakt voor bomen, struiken en stallen. Ponies huppelen in het rond (okee, grazen) en kippen spelen tikkertje (rennen achter elkaar aan op weg naar eten). Als kers op de taart bewegen schapen en lammetjes zich langzaam door het heuvelachtige grasveld heen. Helemaal achterin staan een aantal paarden en ponies opgetuigd met westernzadels en kleurrijke hoofdstellen.

Een half uur later is iedereen al gereed. Paardenhoefjes betreden het modderige pad richting het bos. Vlinders vliegen in het rond en landen op de paardenbillen of op de ledematen van de ruiters. Grote bloemen, planten, bomen en plassen sieren het pad. De rit bestaat vooral uit stappen voor het eerste half uur, maar daarna wordt er ook een stukje gedraafd. Het pad is pittig met veel stenen en hellingen. Rustig aandoen is dus helemaal niet zo erg, vooral niet met zo’n prachtige omgeving.

Terwijl de ruiters een snoezig riviertje passeren, vertelt de gids over de stal en haar leven. Ze doet dit als bijbaantje. Niet verkeerd, toch, beetje paardrijden en daarvoor betaald krijgen? Ze vertelt over de paarden. Deze paarden zijn blijkbaar nog best pittig. Ze mogen elkaar niet echt en kunnen dus best trappen. Bedankt voor de waarschuwing. Maar weer even genieten van het riviertje en de rust die deze omgeving biedt.

Halverwege de rit arriveert het team bij een grotere rivier. Een waterval begint een stukje hogerop. Het water is glashelder en proeft veel puurder dan het Australische chloor-kraanwater. Er is niemand anders. De paarden genieten van hun momentje rust en dit is dan ook meteen een foto-momentje. Het geluid van de rivier is rustgevend en veroorzaakt een sfeer van vrede en weldadigheid. Een perfecte gelegenheid voor een zelfgesmeerd boterhammetje pindakaas.

Op de terugweg wordt er zelfs even een galopje gewaagd. Paardenhoeven klapperen op het modderpad. De paarden beginnen zachtjes te hijgen, meer van genot en geluk dan van vermoeidheid. Volledig voldaan arriveren de ruiters twee uur na vertrek weer op de farm. De eigenaars en paarden worden bedankt, er worden nog wat foto’s gemaakt. De paarden plassen en poepen als afscheid. De taxi-service geldt helaas niet op de terugweg, maar dat biedt wel de gelegenheid tot rondkijken in deze wijken. Voor een dagje avontuur gemengd met rust, maar sowieso een dagje puur geluk, ga paardrijden, waar dan ook in Australië of Nieuw Zeeland.