Wil je tijdens je stage in Australië een centje bijverdienen? Op je working holiday visa is dit toegestaan. We schreven al eerder een blogartikel over sollicitatietips. Maar er het begint allemaal bij het begin: de benodigde documenten. Wat zijn de verschillen tussen een Australische en een Nederlandse cv?

De grootte

In Nederland is het heel normaal om een cv van twee pagina’s te hebben. Sommige mensen hebben zelfs drie pagina’s, bijvoorbeeld als ze allerlei kwalificaties hebben die belangrijk zijn om te vermelden. Maar een Australische cv is korter. Alles past op één A4-tje.

De mate van uitgebreidheid

Enigszins tegensprekend met het vorige punt, maar in Australië willen ze alles veel uitgebreider zien. Een voorbeeld. In Nederland schrijf je bij je media stage op “Meewerken aan mediacampagnes als stagiaire” of misschien enkele taken. Op je Australische cv schrijf je (ofwel in bulletpoints, ofwel in een lopende tekst) precies op wat je taken waren, wat je aan deze werkervaring hebt gehad en wat je hebt bereikt. Ben je bijvoorbeeld medewerker van de maand geworden, heeft een project waaraan jij hebt gewerkt de sales onwijs verhoogd of heeft het bedrijf in jouw stageperiode een prijs gewonnen? Noem het.

De opmaak

In Australië zijn de cv’s een stuk rustiger. Opmaak kan wel in InDesign in plaats van Word, zolang het design maar clean en kalm is. Geen felle kleuren, fancy afbeeldingen, gekkigheden of artistieke aspecten. Beetje saai, maar wel zakelijk en duidelijk.

De focus

Focus alleen op wat belangrijk is. Klinkt logisch, maar heb jij je horecabaantjes erop staan terwijl je solliciteert voor een ICT-baan of stage in Australië? Dat kan er dan af. Wat er wel op kan zijn projecten gerelateerd aan ICT, certificaten die je behaald hebt, persoonlijke kenmerken die bewijzen dat jij in de ICT-wereld past en alles wat duidt op leiderschap en initiatief. Ondernemerschap wordt zeer gewaardeerd in Australië dus duidt daar op.

De referenties

Het is in Australië gebruikelijk om referenties na te bellen. Het gebeurt veel vaker dan in Nederland. Het is vooralsnog oké om “referenties zijn op aanvraag verkrijgbaar” (Engels: “references are available upon request”) op je cv te zetten. Weet alleen wel dat je dus een lijst met referenties klaar moet hebben.