Nog een van de dingen die je op je stage Australië zult zien, maar niet in Nederland: walvissen! Als het altijd al een droom is geweest om walvissen te zien, laat deze wens dan in vervulling gaan door een walvissentour te boeken op je stage in Australië. Dit is alles wat je erover moet weten.

Ik zie een fonteintje!

De whale watching tour start in Darling Harbour, op loopafstand van het centrum van Sydney. De boot is niet zo groot en overdekt. Heel fijn voor als er opeens een walvis over je boot heen springt. Grapje, dat doen ze niet, maar je kunt wel nat worden.

Je vaart Sydney uit. Het uitzicht is nu al top. Sydney wordt steeds kleiner, de wilde oceaan steeds groter. De gids vertelt van alles over de walvissen. Over de verschillende soorten, hun tocht, wat ze eten en hun karakter. Heel interessant.

Het is dus niet 100% zeker dat je walvissen kunt spotten, want het hangt heel erg af van de periode en hun mood. Misschien zie je ze na een half uurtje al, misschien na een uurtje, wellicht helemaal niet. Vandaag is een goede dag, want na een half uur lijkt de eerste walvis op te duiken. En dan de tweede! Je moet echt goed kijken, want ze zijn zo weer weg. Uit het water springen is een zeldzaam activiteit voor deze grote dieren, omdat ze zo immens zwaar zijn. Maar fonteintjes uit spuitgaten blazen doen ze wel. Dat ziet er super gek uit. Als ze een stukje uit het water zijn gekomen, laat dat een groot spoor achter. Zo weet je dat er een walvis is geweest.

Het is een fascinerend gezicht hoe de gids communiceert met andere boten om de walvissen te lokaliseren. De boot mag niet te dicht bij de walvissen komen, uit bescherming. Aan de ene kant jammer, aan de andere kant heel goed.

Veel te snel is de tour alweer over. Twee walvissen zijn dus gespot, geen walvis baby’s, maar het was alsnog een heel gaaf gezicht. Lastig te beschrijven, je zou eigenlijk zelf gewoon mee moeten!

De perfecte tijd

In Australië kun je walvissen spotten tussen mei en november. Het verschilt nog enigszins per locatie, want zoals het je wellicht niet zal verbazen verplaatsen walvissen zich. Ze zwemmen lange kilometers om de perfecte plek om te paren te vinden.

Hoe te boeken?

Er zijn talloze manieren om je trip om walvissen te kijken te boeken. Een aanrader is Groupon. Je vindt hier goede deals en veel verschillende tijden waarop je kunt boeken. Wees er wel op tijd bij, want deze watermonsters zijn erg populair.