Tijdens je buitenlandse stage kan heimwee toeslaan. Een stage Australië of stage Nieuw-Zeeland is immers het meest ver weg van huis dat je kunt gaan! Onderschat dat niet, maar laat je ook niet gek maken door heimwee. Kijk of de volgende tips je kunnen helpen.

Verberg het niet, maar praat erover.

Iedereen heeft weleens last van heimwee. Als je helemaal niks van thuis mist, is dat zelfs een beetje zorgelijk. Het belangrijkste is dus om het niet te ontkennen. Praat erover met je huisgenoten of andere stagiairs. Vooral buitenlandse stagiairs zijn goede gesprekspartners voor dit onderwerp, omdat zij (ongeveer) in hetzelfde schuitje zitten. Probeer zo goed mogelijk uit te leggen hoe je je voelt en schaam je niet voor je emoties. Als je het niet ontkent, is het makkelijker te accepteren en los te laten. Ook is het niet raar als je pas na een paar maanden heimwee krijgt. Het hoeft niet altijd aan het begin van de periode te zijn.

Zorg voor afleiding.

Wat altijd helpt als je je naar voelt: ga leuke dingen doen. Of het nou gaat om een slechte prestatie op werk, een gebroken hart, een financiële aanslag… afleiding helpt altijd. Je bent immers in Australië of Nieuw-Zeeland! En leuke dingen hoeven niet altijd duur te zijn. In andere blogs geven we tips over hoe je leuke dingen kunt doen voor weinig geld en anders kun je altijd nog het internet gebruiken voor actuele evenementen. Probeer niet om de heimwee te onderdrukken of te onderschatten, maar zie het als een manier om erboven te staan. Op die manier keer je van binnen naar buiten: in plaats van dat je de hele tijd nadenkt over hoe leuk het thuis is, ervaar je hoe leuk het hier is. Positiviteit!

Nog meer positiviteit!

En in het kader van die positiviteit: het kan helpen om een lijstje te maken met alle leuke dingen die je hier hebt. Dit hoef je niet alleen te doen, je vrienden, huisgenoten of collega’s kunnen je hierbij helpen. Zo kom je erachter dat het hier misschien wel net zo leuk of zelfs leuker is dan thuis, maar dan op een andere manier. Kijk foto’s van de dingen die je allemaal gedaan hebt of de dingen die je nog gaat doen. Ga een wandeling maken en ontdek in wat voor een prachtige stad je woont. Bedenk altijd: de heimwee gaat op een gegeven moment weg.

Bereid je vóór je grote reis al voor.

Als je weet dat je gevoelig bent voor heimwee, bereid je dan voor. Wat kan helpen is het meenemen van vertrouwde spullen. Zo heb je toch een stukje van thuis altijd bij je. Dit zal de overgang aan het begin makkelijk maken en het kan je ook later helpen. Als je echt bang bent dat je heel veel heimwee gaat krijgen, ga dan op cursus. Het zou namelijk zonde zijn als heimwee je stage Australië of stage Nieuw-Zeeland zo erg in de weg zou staan. Je kunt hierbij denken aan een assertiviteitscursus of een cursus waarbij je werkt aan je sociale vaardigheden. Dat klinkt misschien heel heftig allemaal, maar het zijn dingen waar je ook tijdens je stage zelf en verder in je leven profijt van hebt – buiten het feit dat het betekent dat jij je stage buitenland door kunt zetten!

Doe alleen dingen waar jij je goed bij voelt.

Misschien lees je online dat er verderop een super goed restaurant is of dat walvissen kijken echt geweldig is, maar zie jij dat niet zitten. Toch ga je erheen om maar bezig te zijn, want dat moest, toch? Nee. Ga dingen doen waar jij je goed bij voelt, waarvan je denkt dat je ze eigen kan maken. Vind je eigen favoriete café, durf lelijke parken mooi te vinden en hou gerust van gekke strips of kroegen. Op die manier is het makkelijker om je ergens thuis te voelen. Wat ook helpt is een lijstje maken van dingen die jij nog wilt doen, een kleine bucket-list. Zo heb je dingen om je op te verheugen.

Sluit je niet af van thuis.

Een lijstje maken van negatieve dingen over Nederland kan helpen, maar probeer Nederland niet volledig de grond in te stampen of te vergeten. Dat werkt averechts. Neem leuke foto’s of andere persoonlijke voorwerpen mee. Denk er wel aan dat sommige voorwerpen juist heimwee kunnen veroorzaken, dus denk van tevoren goed na over wat je meeneemt. Als je eenmaal in Australië of Nieuw-Zeeland bent, helpt het juist om gewoon contact te houden met je familie en vrienden. Dan bedoelen we niet, elke dag uren aan de telefoon zitten. Denk aan het versturen van cadeautjes of lieve brieven. Je hebt nu twee plekken die je thuis kunt noemen.

Vermijd overmatig social media gebruik.

Het is heel verleidelijk om meteen te gaan Skypen met je ouders als je je naar voelt, of om de Facebook timelines van de mensen thuis af te scrollen. Zie je nou wel, zij hebben het veel leuker met die lekkere festivals en koningsdag en stroopwafels! Je begrijpt zelf ook wel dat zoiets je niet gaat helpen. Als je heimwee hebt, vermijd social media dan. Zoals we al eerder zeiden, besteed die tijd liever aan leuke dingen doen zoals je stad verkennen of eten.

Ga sporten.

Sporten is een persoonlijke voorkeur; niet iedereen houdt van zumba of hockey. Sommigen houden helemaal niet van sport. Toch is er voor iedereen wel een sport die bij hem of haar past. Behalve lichamelijke gezondheid zorgt sporten ook voor mentale gezondheid. Je voelt je gelukkiger en je hebt afleiding. Vind een sport die je bij jou kan beoefenen en die bij je past, en je zult al snel alle voordelen ontdekken.

Wees lief voor jezelf.

Ten slotte is heimwee niet iets om te onderschatten. Wees lief voor jezelf. Accepteer dat het even niet gaat lukken om allerlei schoolzaken te regelen of werk gerelateerde taken uit te voeren. Trakteer jezelf op iets lekkers (het liefst gezond – daar ga je je ook nog beter van voelen) en wees niet te streng. Pas wel op als het gaat om eten; als je slecht gaat eten wanneer je je naar voelt, wordt dat al snel een gewoonte. Met “lief voor jezelf” bedoelen we dus meer: ga lekker scrubben, koop dat boek dat je al zo lang wilt en gun jezelf een goede film.